FEFCO har utvecklat testmetoder för wellpapp med tryck, som kommer i kontakt med livsmedel. (Bild Smurfit Kappa)

Lanserar testmetod för tryckt well i kontakt med livsmedel

23 november, 2021ANNONS

Wellpapporganisationen FEFCO (European Federation of Corrugated Board Manufacturers) har utvecklat och lanserat testmetoder för wellpapp med tryck, som kommer i kontakt med livsmedel.

FEFCO skriver i ett pressmeddelande att på EU-nivå finns idag ingen specifik reglering för livsmedelskontakt med papper och kartong, inklusive wellpapp, utan det som tillämpas är de allmänna krav för allt material, som kommer i kontakt med livsmedel, och som anges i ramförordningen (EG) 1935/2004 och i förordningen (EG) 2023/2006 om god tillverkningssed för material och föremål avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

”Vår testmetod säkerställer säkerheten för livsmedelsprodukter i wellpappförpackningar”, säger Eleni Despotou. (Bild FEFCO)

För att överbrygga denna lucka har FEFCO utvecklat en metod för överensstämmelsetestning av tryckt wellpapp som används i livsmedelstillämpningar. Metodiken innebär en tvåstegsmetod, som kombinerar en officiellt godkänd simulant för papper och kartong i livsmedelskontakt och testning med riktig mat som bekräftelse. Syftet med dokumentet är att ge ett användbart metodverktyg till producenter av wellpapp och deras leverantörer, när de utvärderar efterlevnaden av EU-lagstiftningen.

”FEFCO har utvecklat testmetoden för att stödja sina medlemmar och för att skapa en gemensam grund för kommunikation mellan wellpapptillverkare och leverantörer för att säkerställa säkerheten för livsmedelsprodukter i wellpappförpackningar”, säger Eleni Despotou, FEFCO:s generaldirektör.

Dokumentet ”Testing Methodology for Printed Corrugfates Board in Food Contac” kan läsas/laddas ner HÄR (pfd).

—————————————————
FEFCO företräder de europeiska wellpapptillverkarnas intressen. Organisationen har sitt huvudkontor i Bryssel och har 17 föreningsmedlemmar, alla europeiska nationella wellpappförpackningsorganisationer. FEFCO:s roll är att undersöka ekonomiska, finansiella, tekniska och politiska frågor av intresse för wellpappindustrin, att analysera alla faktorer som kan påverka branschen och att främja och utveckla dess rykte.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!