Lithopacs anläggning i Nybro måste byggas ut med tvåtusen kvadratmeter för att få plats med den nya 78 meter långa kascheringsmaskinen… (Bild Smurfit Kappa Lithopac)

Lithopac satsar 75 miljoner på 78 m lång kascheringsmaskin

24 maj, 2022ANNONS

För att möta en ökande efterfrågan och öka sin kapacitet av offsettryckta wellpappförpackningar investerar Smurfit Kappa LithoPac i småländska Nybro 75 miljoner kronor i en ny kascheringsmaskin från schweiziska Bobst. Den 78 meter långa maskinen kommer att kräva en utbyggnad på 2.000 kvm av den befintliga fabriksbyggnaden och beräknas vara installerad i januari 2023.

Per Frederiksen, VD Smurfit Kappa Sverige & Norge.

”Smurfit Kappas ambition sedan många år är att driva förpackningsbranschen i en mer innovativ och hållbar riktning. Investeringen i den nya kascheringsmaskinen är ett av många viktiga steg på den vägen”, säger Per Frederiksen, VD för Smurfit Kappa Sverige & Norge.

Den nya helautomatiska kascheringsmaskinen – en Asitrade Masterflute Touch – är utrustad med den senaste kamera- och sensortekniken för optimal precision och räknas som den ledande maskinen i sitt slag i världen och är enligt uppgift den första i Skandinavien.

Lithopac skriver i ett pressmeddelande att investeringen kommer att innebära en betydande ökning av kapacitet och produktionsmöjligheter, samtidigt som den också medför väsentliga miljövinster i form av minskat spill, minskad materialåtgång och sänkta transportkostnader.

Carl-Oscar Carlsson, VD Smurfit Kappa LithoPac.

Till skillnad från befintlig teknik kommer den nya kascheringsmaskinen att vara försedd med ett extra rullställ för att också kunna köra rulle till rulle och inte enbart traditionellt från ark till rulle. Detta gör det möjligt att använda fler tryckmetoder, sänka ytvikter och samtidigt öka storleken på det färdiga tryckarket jämfört med vad som är möjligt idag.

”Med den nya kascheringsmaskinen kan vi differentiera och diversifiera erbjudandet till marknaden. Dessutom blir det möjligt att reducera spillet med 20 procent, vilket ger oss möjlighet att minska materialanvändningen genom sänkta ytvikter på papper”, säger Carl-Oscar Carlsson, VD på Smurfit Kappa LithoPac.

Smurfit Kappa LithoPac producerar offsettryckta wellpappförpackningar för alla typer av produkter inom livsmedel, industri och konsument samt butiksanpassade lösningar som displayer, hyllklara förpackningar, etc.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!