Ett lukttest hos ett antal ICA-handlare visade att tomma Pucko-burkar inte luktar illa! Så nu är de godkända i pant- och retursystemet. (Bilden är ett montage)

Lukttest gav resultat – nu kan du panta burkarna med Pucko!

26 september, 2022ANNONS

Från och med idag den 26 september går det att panta aluburkar med klassiska och populära chokladdrycken Pucko – detta efter ett lukttest som visade att de tomma burkarna inte luktar illa…

För tre år sedan kom Pucko förpackad även i aluminiumburk. Men burkarna fick inte komma med i det svenska pant- och retursystemet, eftersom tomma burkar som innehållit produkter med mer än 50 procent mjölk anses orsaka dålig lukt och påverka funktionaliteten i pantmaskinerna.

Sommaren 2020 genomförde Arla, som äger varumärket Pucko, därför ett test med sex ICA-handlare i Västsverige. Ingen av butikerna märkte av vare sig dålig lukt eller problem med pantautomaterna.

”Med testresultaten i ryggen tog vi en förnyad diskussion med Returpack. Det gav resultat. Från och med i dag den 26 september kan du äntligen panta dina Puckoburkar”, berättar Daniel Snöhäger, ansvarig för Pucko på Arla.

Från och med 26 september ingår Puckos aluburkar i pant- och retursystemet. (Bild Arla)

Beslutet att införa pant på Pucko-burkarna och tillåta dem i panthanteringen innebär att drygt 1,4 miljoner aluburkar om året nu kan pantas istället för att slängas i metallåtervinningen, eller i värsta fall soporna.

Hållbarhetsvinsterna är många, uppger Arla. Återvunnet aluminium skapar 96 procent mindre koldioxidutsläpp än nytt och en aluminiumburk orsakar dessutom cirka 79 procent lägre koldioxidutsläpp per liter vid tillverkning än en normalstor glasflaska. Den väger dessutom 20 gånger mindre och är ungefär dubbelt så effektiv att packa vid transporter.

”Enligt våra kalkyler kommer cirka 24 ton aluminium per år att återvinnas, vilket bidrar till minskade koldioxidutsläpp på omkring 248 ton per år. Så kort sagt: Panta Pucko!”, avslutar Daniel Snöhäger.

———————————————-
Fakta om Returpacks pantsystem
Enligt svensk lagstiftning måste alla dryckesförpackningar i plast eller metall ingå i ett godkänt retursystem för att få lov att säljas i Sverige. Returpacks pantsystem är ett sådant. Till och med december 2022 kan saft- och juiceprodukter anslutas frivilligt till pantsystemet, därefter omfattas de av förordningen. Vissa mejeribaserade produkter – på metallburk – kan numera anslutas frivilligt till pantsystemet.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!