Av det illaluktande kolvätet indol har en kemiforskare i Lund framställt en bioplast, som kan användas i stället för PET i dryckesflaskor. (Bilden "ljuger förstås" – bioplasten blir luktlös och inte illaluktande som sin råvara..!) (Bild Dreamstime)

Lundforskare gör bioplast av illaluktande kolväte…

14 januari, 2019

Kemiforskaren Ping Wang på Kemicentrum vid Lunds Universitet har utvecklat en bioplast, där hon använder kolvätet indol, som råvara. Indol är illaluktande och finns bland annat i avföring…

SDS/HD skriver att den bioplast, som forskaren framställt i laboratoriet i Lund tål kokande vatten och kan återvinnas flera gånger. Bioplasten skulle exempelvis kunna användas för att tillverka dryckesflaskor och då ersätta flaskor av PET.

”Indol är en naturlig substans och kan produceras på många sätt. Indolplasten har flera egenskaper som är betydligt bättre än PET, säger Ping Wang till SDS/HD.

Forskaren säger till tidningen att förutom att vara återvinningsbar, värmetålig och klimatvänligden bildar den också längre molekylkedjor vilket gör plasten mer beständig och formbar än konventionell oljebaserad PET.

N.B.: Även om indol, som är ett så kallat aromatiskt kolväte, ger avföring dess ”säregna” och dåliga lukt, så används det faktiskt av parfymindustrin! I mycket små mängder doftar indol nämligen som jasmin…

 

 

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jerry@packnews.com

Relaterade artiklar