Hos McDonald’s i Sverige kan restauranggäster skänka sin pantburk till välgörande ändamål. (Bild Returpack/Pantamera)

McDonald’s-gästers panter ger miljonbelopp till välgörenhet

6 december, 2019ANNONS

Att skänka sin pantburk vid ett restaurangbesök kan tyckas obetydligt. Men effekten, när många gör lite, kan bli stor. Det visar Pantameras samarbete med McDonald’s i Sverige, som nu har lyckats samla in över en miljon kronor till stiftelsen Ronald McDonald Barnfond.

”Det är häftigt att se vilken skillnad panten kan göra, utöver den uppenbara klimatnyttan. McDonald’s är en av flera aktörer, som vi på Pantamera samarbetar med, för att skapa förutsättningar för ideella organisationer att göra gott”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Samarbetet mellan Pantamera, McDonald’s och logistikpartnern HAVI inleddes i slutet av 2015. Sedan dess har över en miljon kronor i pantpengar skänkts till fonden. Insamlingen av pant från McDonald’s sker med hjälp av befintliga transporter för varuleveranser till restaurangerna.

Ronald McDonald Barnfond verkar för att svårt sjuka barn och deras familjer ska kunna bo tillsammans i en hemlik och trygg miljö. Idag finns fem Ronald McDonald Hus intill universitetssjukhusen i Sverige. Varje år bor det 3.600 familjer i husen och sedan starten 1993 har där bott 200.000 familjemedlemmar totalt.

”Vi är oerhört glada över att vår största företagspartner McDonald´s bidrar till att stärka vårt arbete och gör det möjligt för fler svårt sjuka barn att bo tillsammans med sina familjer i en miljö som känns hemma, fast det ändå är långt borta. Pantinsamlingen är ett mycket konkret sätt hur vi tillsammans kan göra skillnad”, säger Anna-Karin Norrman, generalsekreterare Ronald McDonald Barnfond.

”Det är häftigt att se vilken skillnad panten kan göra, utöver den uppenbara klimatnyttan”, säger Katarina Lundell. (Bild Returpack/Pantamera)

Pantamera har i flera år arbetat aktivt för att öka tillgängligheten till pantsystemet, där ett exempel är att man som gäst kan lämna sin pant på till exempel restauranger, caféer och drivmedelsstationer. Många av dess väljer i sin tur att skänka pantpengarna till välgörande ändamål. Ett enkelt sätt att visa sina gäster att man arbetar hållbart.

Varje år doneras mångmiljonbelopp genom pant till olika organisationer, alltifrån Ronald McDonald Barnfonds insatser för sjuka barn och deras familjer till stiftelsen Friends kamp mot mobbing och organisationen BRIS jobb för barns rättigheter.

”Jag är övertygad om att samarbeten är nyckeln till framgång. Vi har lagt mycket kraft på att träffa olika organisationer och företag genom åren, både för att få ännu fler att panta ännu mer, men också för att skapa samhällsnytta. Det resultat vi ser, i form av insamlade pantpengar, visar på panten som möjliggörare”, säger Katarina Lundell.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!