Det blir ingen förpacknings- och livsmedelmässa i år i mässhallarna hos MCH i danska staden Herning. Nya hårdare virusrestriktioner omöjliggjorde genomförandet av FoodTech 2020, som skulle ha öppnat den 29 september. (Bild MCH)

FoodTech i Herning ställdes in med en vecka kvar till öppning

22 september, 2020ANNONS

Förpacknings- och livsmedelsmässan FoodTech i danska Herning, som skulle ägt rum 29 september till 1 oktober, har ställts in med kort varsel. Orsaken är nya och hårdare Corona-restriktioner i Danmark, som innebär förbud mot evenemang med mer än 50 personer.

Det såg länge ut som att FoodTech skulle gå mot strömmen och bli fackmässan som inte ställdes in på grund av viruspandemin. De danska Covid-19-bestämmelserna kring offentliga evenemang har tillåtit deltagande av upp till 500 personer och mässarrangören MCH Messecenter Herning hade planerat och vidtagit omfattande förberedelser för att mässan mot den bakgrunden skulle kunna genomföras på ett säkert sätt. Bland annat skulle alla mässbesökare få sina biljetter digitalt i förväg, inslussning till mässan skulle ske utan risk för köbildning och med begränsat antal besökare inne på mässan vid varje givet tillfälle. Det skulle finnas flera stationer med handsprit mm., uppmaningar att hålla avstånd, etc. Speciell personal skulle också informera och hjälpa besökare och utställare och övervaka att allt gick säkert till.

Allt var således klart för mässan att öppna den 29 september och mässledningen och alla utställarna såg fram emot en givande och ”riktig” mässa med fysiska montrar och personliga möten med kunder och intressenter…

Men fredagen den 18 september kom dråpslaget: danska statsministern Mette Fredriksen och hälsoministern Magnus Heunicke meddelade att smittspridningen i landet inte är under kontroll och att man omedelbart införde ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer!

”Vi följer regeringens riktlinjer och måste därför tyvärr ställa in årets FoodTech”, säger George Sørensen, VD i MCH. (Bild MCH)

För MCH Messecenter Herning och mässkommittén för FoodTech fanns inte mycket att göra. Att försöka genomföra mässan med en begränsning till 50 personer var förstås en omöjlighet. Efter ett par hektiska dagar med information och överläggningar med mässkommitté, utställare, personal, m fl så meddelade MCH – bara drygt en vecka innan öppningen – att mässan ställts in.

”Vi har följt och följer regeringens och hälsomyndigheternas riktlinjer och avbokningen av FoodTech är därför en naturlig följd av de nya restriktionerna. Vi har också fått enhälligt stöd för beslutet, både från mässkommittén för FoodTech och från de utställare, som vi hittills har hunnit komma i kontakt med”, sade George Sørensen, VD i MCH A/S i ett uttalande.

”Vi har kämpat för mässan i många månader, eftersom den är viktig för branschen. Utställarna har förberett sig och sett fram emot att få presentera ny teknik och nya koncept och varit entusiastiska inför möjligheten att fysiskt kunna träffa sina kunder. Att ställa in mässan blev ett sorgligt men nödvändigt beslut i den nuvarande situationen”, säger Bent Stjerneby, Bentec Consulting, som är en av medlemmarna i mässkommittén för FoodTech.

Nästa FoodTech är nu planerad att arrangeras under hösten år 2022.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!