Vid Husums bruk utanför Örnsköldsvik planerar Metsä Board att öka produktionskapaciteten med 50 procent, från 400.000 till 600.000 ton om året. (Bild Metsä Board)

Metsä Board Husum installerar ny hyls- och rullhantering

23 november, 2021ANNONS

I samband med sin planerade miljardinvestering i kartong- och kraftlinerbruket Husum, öster om Örnsköldsvik, ska Metsä Board även installera ett nytt hyls- och rullhanteringssystem. Leverantör av det nya materialhanteringssystemet blir Falkenbergsbaserade Core Link AB.

Det var i augusti i år, som Metsä Board meddelade att man ska investera drygt två miljarder kronor (210 miljoner euro) i en 50-procentig ökning av produktionskapaciteten av falskartong i Husum. (Läs HÄR).

”Den planerade produktionsökningen på falskartongmaskinen BM1 från 400.000 till 600.000 ton om året kommer att skapa diverse intressanta utmaningar för rull- och hylshanteringssystemen!”, säger Andreas Bjernklev, som är försäljningschef på Core Link.

Core Link är bland annat specialister på rullhanteringssystem för pappers- och kartongbruk. (Bild Core Link)

Det hylshanteringssystem, som Core Link nu ska leverera till Husum-bruket, består bl a av en CL4090  högkapacitetshylskap med dubbel hylsrobot för moderhylsor samt ett hylstransportsystem, som levererar moderhylsor till en befintlig Core Link hylskap. Man kommer också att leverera en automatisk hylspluggare samt hylstransportsystem till två rullmaskiner.

Rullhanteringssystemet från Core Link inkluderar bland annat ombyggnad av befintligt rullhanteringssystem med syfte att öka och optimera kapaciteten samt en ny rullhanteringslinje mellan nya rullmaskinen och befintligt rullhanteringssystem och ett automatiskt mellanlager för rullar. I leveranskontraktet ingår även ”Loadmate”, som är Core Links system för automatlastning av rullar.

Maskininstallationerna från Core Link i Husum kommer inledas under fjärde kvartalet år 2022 och pågå fram till slutet av år 2023.

—————————————-
Core Link levererar maskiner och system för materialhantering till kunder över hela världen och ingår i koncernen Mustad United Group.

Metsä Board Husum är ett integrerat kartong- och massabruk som tillverkar falskartong, obestruken vit kraftliner och blekt kemisk massa. Huvudmarknaderna för Husums kartong är Europa och Nordamerika. Ungefär hälften av den kemiska massa som produceras i Husum säljs som avsalumassa. Bruket har också en extruderingslinje som betjänar den globala marknaden för livsmedels- och livsmedelsförpackningar. Anläggningen har en egen hamn som möjliggör effektiv logistik till huvudmarknaderna. 30 procent av Husums massabruk ägs av Norra Skog från och med januari 2021.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!