Metsä Board öppnar FoU-center för kartong och förpackningar

PUBLICERAD: 9 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Metsä Boards nya FoU-center är inrymt i en modern byggnad på bioekonomiområdet i finska Äänekoski. (Bild Metsä Board)|Interiör från Metsä Boards nyöppnade Excellence Centre. (Bild Metsä Board)

I finska Äänekoski har kartongproducenten Metsä Board öppnat ett toppmodernt forsknings- och utvecklingscenter för innovationer inom kartong och förpackningar.

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att företagets Excellence Centre är utrustat med avancerad teknik för forskning och utveckling, förpackningsdesign samt utvärdering av prestanda för kartong och förpackningar. Centret syftar till att accelerera innovationer inom material och förpackningar. Dessutom ger det en plattform för globalt samarbete med kunder och teknikpartners.

Interiör från Metsä Boards nyöppnade Excellence Centre. (Bild Metsä Board)

Excellence Centre har en totalyta på 1.500 kvadratmeter och där finns bland annat en designstudio för förpackningar, ett center för feedback från kunder samt ett toppmodernt laboratorium med mer än hundra olika mät- och analysmetoder. Centret har också en virtuell butik och ett datorstött verktyg, CAE, för sofistikerad simulering och analys av förpackningsprestanda.

”Eftersom mängden förpackningar fortsätter att öka, krävs nya hållbara lösningar för att ersätta fossilbaserade material samt säkra cirkulära processer. Konceptet för Excellence Centre möjliggör kartong- och förpackningslösningar, som tar hänsyn till hela värdekedjan och inte bara till dess enskilda delar. Med materialkunskap, kompetens och de verktyg, som nu är tillgängliga, kan vi optimera prestanda genom hela förpackningens livscykel”, säger Mika Joukio, koncernchef Metsä Board.

Metsä Boards Excellence Centre är beläget på det unika bioekonomiområdet i Äänekoski. På området finns, förutom Metsä Boards nya anläggning, även en bioproduktfabrik, ett kartongbruk, en plywoodanläggning, besökscentret Pro Nemus samt en demonstrationsanläggning för textilfibrer.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy