Interiör från Metsä Board Kemis produktionshall. (Bild Metsä Board)

Metsä Boards Kemi-bruk firar 50 år som kraftlinerproducent

18 oktober, 2021ANNONS

Den 16 oktober 1971 startade Metsä Boards bruk i finska Kemi sin produktion av kraftliner. Totalt har det 50-års firande bruket hittills producerat 14,5 miljoner ton och i dag är man en ledande tillverkare av bestruken white top kraftliner.

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att bruket i Kemi, som från början producerade brun kraftliner, har utvecklat sina produkter till ett allt mer högkvalitativt material för förpackningar och displayer och att man varit en föregångare inom produktutveckling av bestrukna vita liners.

Interiör från Metsä Board Kemis lagerhall med rullar av vit liner klara för leverans. (Bild Metsä Board)

Kemi-brukets blekeri stod klart 1975 och därefter startade produktion av så kallad ”mottled kraftliner”. Efter ytterligare investeringar började man 1986 produktion av white top kraftliner och 1990 togs nästa steg med bestruken liner som 2011 följdes av dubbelbestrykning. Under åren har investeringar skett i ny teknik och årskapaciteten ökat från 180.000 till 425.000 ton.

”Metsä Board Kemi är världens största producent av bestruken white top kraftliner och kunder över hela världen vill köpa vår vita kraftliner”, säger Kemis produktchef Panu Räsänen.

Kraftliner från Metsä Board Kemi används som ytskikt i wellpapp och är känd för sin jämnhet och tryckyta.

Idag sysselsätter Metsä Boards linerbruk i Kemi ungefär 120 anställda.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!