Metsä Boards nya kartong har biobaserad specialbarriär

Metsä Boards nya kartong har biobaserad specialbarriär

31 januari, 2018

Metsä Board har utvecklat en ny färskfiberbaserad kartong, som är försedd med en biobaserad och biologiskt nedbrytbar specialbarriär, som motstår fett.
Den nya och innovativa kartongen är speciellt utvecklad för användning inom food service.  Kartongen är biobaserad, återvinningsbar samt biologiskt nedbrytbar och förutom produktens fördelar ur hållbarhetssynpunkt ger den också hög effektivitet vid tryck och konvertering.  

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att det finns ett tydligt marknadsbehov att utveckla kartong med biobaserade barriärer som alternativ till fossilbaserade. Den nya kartongen med ekobarriär har fått beteckningen MetsäBoard Pro FSB EB1 och beskrivs av bolaget som ”en unik produkt med en biobaserad och biologiskt nedbrytbar specialbarriär fri från fluorkemikalier”.

Produkten kan användas för mat som kräver ett fettmotstånd upp till KIT nivå 5. Dessutom kan barriäregenskaperna förbättras ytterligare med lackering i konverteringen. Det erbjuder en tydlig effektivitetsökning, eftersom förbättringen av barriäregenskaperna kan ske med endast ett lackskikt jämfört med kartong, som saknar den speciella barriärbehandlingen.

En finsk konverterare, OffsetKolmio Oy, har använt den nya kartongen med specialbarriär till en baguettförpackning för ett finskt bageri, Huovisen Leipomo.

”Vi kunde minska tryckkostnaden utan att ge efter på kvalitet och barriäregenskaper. Eftersom kartongen andas behåller den sin form och bevarar den fyllda baguetten väl”, säger Kimmo Jokinen, VD för OffsetKolmio Oy.

MetsäBoard Pro FSB EB1 produceras i ytvikter mellan 195–290 g/m2 med alla skikt hårdlimmade. Det ger hög tryckkvalitet på båda sidor och passar för offset och flexotryck. Den jämna kvaliteten ger utmärkt konverterbarhet och kartongen kan limmas med såväl standard dispersions- som smältlim.

Produkten är säker för direktkontakt med mat och är utan optiska vitmedel (OBA-fritt). Den finns med såväl PEFC™– som FSC©– certifiering samt är återvinningsbar i konventionella återvinningssystem.

 

 

Kontaktuppgifter

Metsä Board

Visa sida

Tel 358 104 654 644
Skicka epost

Po Box 10
FI-02020 Metsä

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!