Metsä och Valmet ska utveckla träbaserade produkter, som exempelvis kan ersätta förpacklningar tillverkade av fossila material. (Bild Metsä Spring)

Metsä och Valmet i samarbete kring träbaserade förpackningar

19 februari, 2020

Metsä Groups innovationsföretag Metsä Spring och Valmet har startat ett gemensamt projekt för utveckling av en ny träbaserad 3D-produkt för att ersätta liknande produkter, tillverkade av fossila material, särskilt i konsumentprodukter som förpackningar.

Det gemensamma projektet fokuserar på att finjustera egenskaperna för det nya miljövänliga materialet och på att utveckla en mycket automatiserad och digitaliserad tillverkningsteknik. Användningen av Metsä Groups nuvarande industriella sidoströmmar som råmaterial för den nya produkten kommer också att bedömas.

”Vi är optimistiska när det att skapa en ny viktig mervärdesprodukt för den finska skogsindustrin”, säger projektledaren Jarkko Tuominen. (Bild Metsä)

Syftet med projektet är att gemensamt analysera det tekniska och ekonomiska resultatet för det nya konceptet och utvärdera förutsättningarna för att i en potentiell nästa fas bygga en pilotanläggning integrerad i befintlig massa- eller kartongproduktion i Finland.

”Vår nya produkt ska ha hög kvalitet, vara säker och enkel att återvinna samt baserad på hållbart och förnybart trä, odlat i Norden. Och om materialåtervinning av någon anledning inte är ett alternativ, ska produkten också vara biologiskt nedbrytbar. Dessutom ska tillverkningen vara helt fossilfri. Vi siktar på marknadssegment i stor skala och vår ambitionsnivå är hög. Därför är vi optimistiska, när det gäller potentialen att skapa en ny viktig mervärdesprodukt för den finska skogsindustrin”, säger Metsä Springs projektledare Jarkko Tuominen.

Enligt ett pressmeddelande från Metsä skulle en start av en potentiell pilotanläggning kunna äga rum under år 2021. Om pilotanläggningen visar att konceptet är livskraftigt, blir nästa steg att bygga en första kommersiell tillverkningslinje under de kommande åren.

———————————————

Metsä Spring är en riskkapitaldivision inom Metsä Group. Metsä Spring, som startades våren 2018, investerar över hela världen i lovande startups, spinouts, etc. Utvecklingsprojektet tillsammans med Valmet är Metsä Springs tredje investering. Tidigare har man investerat i en textilfiberdemoanläggning i finska Äänekoski tillsammans med japanska ITOCHU och i juli 2019 gjorde Metsä Spring en aktieinvestering i Woodio Oy – ett företag som utvecklar och tillverkar helt vattentäta träkompositmaterial.

Kontaktuppgifter

Metsä Board

Visa sida

Tel 358 104 654 644
Skicka epost

Po Box 10
FI-02020 Metsä

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!