Mondi och varumärkesägaren Reckitt har utvecklat en pappersbaserad ståpåse för Finish diskmaskinstabletter. Förpackningen lanseras först hos Carrefour-kedjan i Frankrike. (Bild Mondi/Reckitt)

Mondi lanserar pappersbaserad ståpåse för disktabletter

31 oktober, 2022ANNONS

Globala förpacknings- och papperskoncernen Mondi har tillsammans med varumärkesägaren Reckitt utvecklat och lanserat en innovativ och pappersbaserad ståpåse för varumärket Finish diskmaskinstabletter.

Den nya förpackningslösningen innehåller 75 procent mindre mängd plast än sin helt plastbaserade föregångare. Plastbesparingen uppges bli mer än 2.000 ton om året, när förpackningsbytet är helt genomfört. Förändringen ingår i Reckitts ambitioner att till år 2030 ha halverat sin användning av jungfrulig plast i förpackningar.

Att använda pappersbaserade förpackningar till diskmaskinstabletter har traditionellt sett varit en utmaning, eftersom de vattenlösliga tabletterna måste hållas absolut torra i en förslutbar, hållbar och vattentålig ytterförpackning.

Reckitt och Mondi löste svårigheterna genom att arbeta nära tillsammans med Mondis EcoSolutions-experter och designa en hållbar lösning, där man ersatte 75 procent av plasten med högkvalitativt papper. De resterande 25 procenten plast i förpackningen används dels för att stärka pappersstrukturen och ge ett barriärskydd som säkerställer kvaliteten och säkerheten för den färdiga produkten, dels för att åstadkomma en fuktsäker och tät återförslutning.

De nya pappersbaserade förpackningarna för Finish kommer initialt att lanseras hos detaljhandelskedjan Carrefour i Frankrike, där förpackningarna blir återvinningsbara i befintliga pappersåtervinningsströmmar. Marknadslansering i andra länder sker under de närmaste åren och då kommer man också vid behov att göra eventuella justeringar i materialkompositionen, så att förpackningarna enkelt ska kunna återvinnas i sin helhet som pappersförpackning i respektive lands befintliga materialströmmar.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!