Förpackningsbolaget Mondi har tillsammans med Unilever utvecklat ett monomaterial som ersätter flerskiktslaminat i förpackningar till torrsoppor under varumärket Knorr. (Bild Mondi)

Mondi utvecklar monomaterial till Unilevers soppförpackningar

13 januari, 2020

Förpackningsbolaget Mondi har i samarbete med globala livsmedelskoncernen Unilever utvecklat ett återvinningsbart monomaterial i polypropen (PP), som används till förpackningar för Unilevers torrsoppor under varumärket Knorr.

Det nya monomaterialet, som ersätter laminat bestående av flera olika materiallager, används nu vid Mondis fabrik i turkiska Kalenobel till förpackningar för Knorrs torrsoppor. Mondi skriver i ett pressmeddelande att förpackningar i det nya materialet bevarar livsmedelsprodukternas kvalitet och hållbarhet. Materialet påverkar inte produktionsmaskinernas körbarhet.

Utvecklingen av det nya monomaterialet började för två år sedan, då Unilever kontaktade Mondi Kalenobel med utmaningen att ta fram ett återvinningsbart monomaterial som skulle kunna ersätta konventionella flerskiktslaminat. Strategin att hitta nya förpackningslösningar är en del av Unilevers åtagande att år 2025 endast använda plastförpackningar, som är återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara samt att samla in och bearbeta fler plastförpackningar än man själva säljer.

”Lösningar från innovativa partners i hela värdekedjan, som exempelvis Mondi, kommer att hjälpa oss på denna resa”, säger Atahan Özgünay, forsknings- och utvecklingschef inom förpackningar för Unilevers Knorr- och Lipton-varumärken i Nordafrika, Mellanöstern, Turkiet och Ryssland.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!