Några synpunkter kring skatten på våra plastbärkassar

15 maj, 2020

Det har väl inte gått någon förbi att våra plastbärkassar nu kostar mellan 6 och 7 kronor efter att den nya skatten lagts på. Det skrevs mycket om skatten i våra dagstidningar innan den infördes, och då vill jag påstå att grundtonen i de flesta fall var positiv till införandet. När den nu är på plats har många tidningar svängt och kritiserar införandet i stället. Vad gör man inte för att sälja lösnummer och klick på nätet. Jag kom på mig själv med att vara nära att betala 6 kronor i livsmedelsbutiken den första maj, men tog sedan ett beslut att den inte var värd det. I stället blev det en pappersbärkasse för fyra kronor. Det märkliga var att jag inte kände samma motstånd mot att betala sex kronor när jag strax efter stod i kassan på Systembolaget. Den köpte jag glatt. Det är märkligt hur man prioriterar efter innehåll!

På de sociala medierna flyter det som vanligt runt kommentarer om allt möjligt, så även om plastkassen. Här är tre stycken som dykt upp de senaste dagarna:

”Låt se om jag fattat det rätt nu…Jag går till affären och köper ett paket skinka packat i plast, en ost packad i plast, en limpa i en plastpåse, 2,5 liter mjölk i en plastdunk, ett paket blöjor packat i plast, en grekisk sallad i en plastburk, en plastflaska med senap och en plastflaska med ketchup. Och sen ska jag betala 7 kronor för att plastkassen att bära hem varorna i är miljöfarlig??”

”Varför betala 6 kronor för en plastbärkasse när man för fem kronor kan transportera hem allt i kundvagnen?”

”För kännedom. Just nu är 1 liter bensin billigare än 2 plastpåsar i landet Sverige.”

Har du hittat fler statements som dessa får du gärna maila dem till oss.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!