Naturligt ”skal” av cellulosa ersätter krympplast på gurkor…

PUBLICERAD: 21 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Plastinpackade gurkor får förlängd hållbarhet men generarar å andra sidan mycket plastavfall. Nu finns det en alternativ förpackningsteknik med ätbara cellulosabaserade ”skal”… (Bild från Paper Province/Meltwater)|Chef för schweiziska Empa-laboratoriet är Gustav Nyström. (Bild fr Youtube-video)

Schweiziska forskningslaboratoriet Empa har i samarbete med Lidl Switzerland utvecklat en cellulosabaserad beläggning, som kan ersätta den omdiskuterade krympfilmen av plast på gurkor, bananer och andra grönsaker och frukter!

Det annorlunda ”skalet” eller beläggningsmaterialet är gjort av pressade frukt- och grönsaksskal, som processas och sedan kan appliceras på frukt och grönsaker,

Det schweiziska projektet är initierat av Lidl Switzerland, som ville utröna om det gick att hitta cellulosabaserade och miljövänliga alternativ till plastinpackningar av frukt och grönsaker, som visserligen är effektiva skydd och förlänger produkternas hållbarhet, men som genererar stora mängder plastavfall.

Lidl Switzerland valde Empa Cellulose & Wood Materials Laboratory för projektet, eftersom Empa sedan decennier har forskningserfarenheter av cellulosaprodukter.

Chef för schweiziska Empa-laboratoriet är Gustav Nyström. (Bild fr Youtube-video)

Empa-forskarna har nu ägnat mer än ett år för att utveckla en speciell skyddande cellulosabeläggning, som kan appliceras på frukt och grönsaker. Resultatet är mycket positivt – produkter som belagts med det skyddande cellulosaskalet håller sig fräscha betydligt längre än icke-belagda produkter. I tester förlängdes till exempel bananers hållbarhet med mer än en vecka.

”Det stora målet är att dessa biobeläggningar i framtiden ska kunna ersätta en stor del av dagens oljebaserade plastförpackningar”, säger Empa-laboratoriets svenske chef Gustav Nyström.

Empa-forskarnas innovation går ut på att man bearbetar pressrester från frukt- och grönsaksskal till fibrillerad cellulosa. Pressrester – eller ”pomace” – är de fasta rester, som blir över efter att man har extraherat juice från frukt, grönsaker eller växter. Tidigare slängdes dessa växtrester i biogasanläggningar eller direkt på fälten, men i framtiden kan de alltså komma att användas för att skapa en skyddande beläggning för färska grönsaker och frukt!

Den cellulosabaserade beläggningen antingen sprayas på produkterna som ska skyddas eller appliceras genom att produkterna doppas i en lösning, som sedan torkar och bildar en skyddande ”film”. Det skyddande skalet är lätt att tvätta bort, men eftersom det är ofarligt för konsumenten kan det också konsumeras utan skada.

Enligt Empa-forskarna är den fulla potentialen av dessa cellulosabeläggningar ännu inte klarlagda – exempelvis skulle man kunna tänka sig att nyttiga ämnen som vitaminer och antioxidanter tillsätts och att ”cellulosa-skalen” på så sätt ingår som en ätbar del i produkten…

HÄR finns en kort Youtube-video, där Empa-laboratoriets chef Gustav Nyström förklara hur man utvecklat och tillverkar det innovativa beläggningsmaterialet.

Senaste nytt

Konica Minolta visade prototyp på nya etikettpressen på Labelexpo

KonicaMinoltas maskinserie AccurioLabel passade på att fira 10 år på Labelexpo Europe nyligen. På en presskonferens på mässan avslöjade man detaljer om nästa version i serien, en maskin som fanns med i företagets monter som prototyp.
Toshi
Konica Minolta visade prototyp på nya etikettpressen på Labelexpo

Nu kan fiberbaserade förslutningar konkurrera kostnadsmässigt med plast

Blue Ocean Closures (BOC) senaste generation av fiberbaserade skruvförslutningar kan nu produceras till samma eller lägre materialkostnad än den för fossil plast, samtidigt som energiförbrukningen i produktionen är upp till nittio procent lägre.
BOC1
Nu kan fiberbaserade förslutningar konkurrera kostnadsmässigt med plast

Flowpack för Garants hela kycklingar

Axfood fortsätter att se över sina förpackningslösningar. Nu tar man bort tråget till hel kyckling under det egna varumärket Garant. Förändringen, som gäller både hel kyckling och hel majskyckling, innebär en årlig besparing på cirka 28 ton plast.
Garant majskyckling flowpackx
Flowpack för Garants hela kycklingar

Självbetjäningsbutikerna lade grunden till plastmaterialens utveckling

Hur blev plastmaterialen ett viktigt material i den svenska självbetjäningsbutiken? Det har Karl Holmberg, nyligen utexaminerad doktorand på Statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet, doktorerat på.
da1900-8619-ica001499
Självbetjäningsbutikerna lade grunden till plastmaterialens utveckling

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx
Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx
Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx
Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX
Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback