Negativa efterdyningar påverkar BillerudKorsnäs

PUBLICERAD: 6 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Det är både oväntat och frustrerande

BillerudKorsnäs resultat för första kvartalet 2017 kommer att påverkas negativt av kvalitetskostnader, som härrör från produktion under andra halvan av 2016 och uppstartskostnader för Rockhammars ombyggnation i slutet av 2016. Det skriver BillerudKorsnäs i en kommentar till det preliminära kvartalsresultatet.

Enligt bolaget beräknas rörelseresultatet för första kvartalet 2015 att uppgå till cirka 550 miljoner kronor.

”Det är både oväntat och frustrerande, att vi måste ta dessa engångskostnader i en annars positiv utveckling. Produktionen levererar enligt förväntningarna. Produktionsvolymerna var de högsta hittills för ett enskilt kvartal och försäljningen, särskilt för affärsområde Consumer Board, visar bättre än förväntad tillväxt. Marknadstrenderna för affärsområdena Packaging Paper och Corrugated Solutions är också mycket starka just nu, ser vi bortom dessa två frågor så ser det faktiskt riktigt bra ut”, säger Per Lindberg, VD och koncernchef.

BillerudKorsnäs skriver att extrakostnaderna för kvalitetsproblemen och ombyggnationen uppgår till cirka 80 miljoner kronor.. Det finns också en periodiseringseffekt mellan Q1 och Q2 för Gruvöns kostnader för underhållsstopp, där cirka 15 miljoner kronor mer än tidigare informerats om,, belastar första kvartalet. Detta kommer att minska effekten på andra kvartalet med 10 miljoner kronor jämfört med tidigare guidning. Ytterligare 10 miljoner kronor påverkar resultatet negativt på grund av ytterligare anpassning till IAS16 och avser kostnader för flytt och utbildning i Skärblackas omstruktureringsprojekt. Detta kommer att påverka helårsresultatet med cirka 45 miljoner kronor och därmed minska investeringarna med samma belopp.

Resultatet för årets första kvartal är fortfarande preliminärt och har inte varit föremål för granskning av bolagets revisorer. Den fullständiga kvartalsrapporten kommer BillerudKorsnäs att publicera den 20 april, 2017.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tufft för många varumärkesägare att nå hållbarhetsmålen tidsmässigt

År 2025 kan bli ett besvärligt år för många varumärkesägare. Det är året som ofta satts som ett målår för att nå hållbarhetsmål, inte minst vad gäller förpackningsmaterial och då inte minst vad gäller plast.
varumarken-agande-rad--ron-1200-px

En glasklar affär när AGP köper SGÅ

Ardagh Glass Packaging-Europe (AGP-Europe), en verksamhetsdel av Ardagh Group, meddelar att man har kommit överens om att köpa Svensk Glasåtervinning (SGÅ).
Glasåtervinningx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Martin Schmetzer – från graffiti till lettering

Vår systersite Cap&Design har träffat Martin Schmetzer, en grafiker som älskar att designa förpackningar och etiketter.
top-1x