Gjutformar uppbyggda av wellpapp kan användas vid betonggjutning i stället för traditionella formar i trä eller kanalplast. (Bild DS Smith)

Ny wellpappanvändning: som formar vid betonggjutning!

22 november, 2022ANNONSE

Förpackningstillverkaren DS Smith har tillsammans med ett byggföretag utvecklat en idé där wellpapp används för att tillverka gjutformar för stora och tunga betongprodukter!

DS Smith skriver i ett pressmeddelande att betonggjutning traditionellt innebär gjutformar tillverkade i plywood eller kanalplast – två material som medför höga kostnader, samtidigt som plasten är ett problem för miljömedvetna byggföretag.

Men nu kommer alltså gjutformar i wellpapp, som ett helt nytt alternativ. Avsevärt billigare och samtidigt okomplicerat i miljösammanhang. Fullt återvinningsbart och utan skadlig inverkan om något råkar hamna i naturen.

Färdigt betongfundament i sin gjutform av wellpapp. Enligt DS Smith har man testat wellpappformar vid gjutning med upp till 3,5 ton cement. (Bild DS Smith)

Innovationen är skapad av DS Smith i nära samarbete med byggföretaget Novab. Idén föddes i samband med en tillbyggnad av DS Smiths wellpappfabrik i Mariestad. Platschefen på bygget ställde frågan till DS Smith om wellpapp skulle hålla som form för betonggjutning. Svaret blev att tankar på den typen av produkter redan fanns i DS Smiths idébank..! Därmed gick startskottet för materialutveckling, prototyper och test.

Gjutformarna i wellpapp har nu testats i extrema väderförhållanden. Och resultatet visar tydligt att rätt wellpapp klarar alla påfrestningar – både från betongtryck och ihållande regn! Dels beroende på att wellpappen är konstruerad med en stabilitet som närmar sig trä, dels för att formarna fått en kantförsegling, som hindrar vatten att tränga in uppifrån.

Förväntningarna på de nya formarna är självklart höga. Samtidigt öppnas dörren för en mängd andra områden inom byggbranschen, där man nu ser möjligheten att använda wellpapp för att både minska sina kostnader och samtidigt undanröja risker för miljön.

Relaterte artikler

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!