Norner-medarbetare framför den nya 7-lagers extruderingslinjen från tyska Collin. (Bild Norner)

Norner ökar testmöjligheterna med linje för 7-lagers film

17 oktober, 2022ANNONS

Norska plast- och polymerutvecklingsinstitutet Norner har installerat en ny extruderingslinje med möjlighet att producera plastfilm med upp till sju lager.

Norner skriver att linjen stärker institutets möjligheter att utveckla cirkulära flexibla förpackningslösningar med gasbarriärer och återvunna material. Den nya extruderingslinjen är levererad av tyska maskinleverantören Collin Lab and Pilot Solutions.

Norner har sedan tidigare ett avancerat utvecklingscenter för plangjutning eller filmblåsning av flexibla förpackningar. I centrat ingår flera extruderingslinjer samt en MDO-pilot (MDO = Machine Direction Orientation) och välutrustade laboratorier för testning av material, filmer och förpackningar.

Den nu installerade linjen har hög flexibilitet och kvalitet och passar väl in i Norners pilotinfrastruktur och kommer att hjälpa kunder med utveckling och pilottester. Med den nya linjen kan man extrudera ett brett spektra av material och göra pilotförsök med såväl plangjutna som blåsta barriärfilmer. Detta i sin tur gör det möjligt att utveckla hållbara flexibla förpackningar för olika användningsområden. Filmerna kan även köras i Norners MDO-linje för test av MDO-barriärfilmer.

”Vårt syfte är att erbjuda tjänster med fokus på cirkularitet och återanvändning av plast och med den nya linjen kan vi producera prototypfilmer med ännu bättre egenskaper för att stötta utvecklingfen av monomaterial”, säger Asbjørn Noraberg, som är ansvarig för Application Pilot Center i Norner.

Enligt Norner kan 7-lagers extruderingslinjen från Collin producera både gjutna och blåsta filmer samt ark med en bredd upp till 550 millimeter, vilket gör att filmerna kan lamineras, tryckas och användas i kommersiella linjer, vilket är viktigt inför en vidare uppskalning till kommersiell tillverkning av innovativa lösningar.

Den nya linjen kan också användas för att tillverka mono- eller flerlagers ark med tjocklekar upp till två millimeter. Arken är utmärkta för materialutveckling och testning av tråg, bägare och andra termoformade applikationer.

”Detta är den största investeringen som Norner hittills har gjort och vi tror att detta kommer att bli positivt för våra kunder. Vi har väsentligt ökat vår kapacitet med denna flexibla och driftsäkra linje”, säger Morten Augestad, BUVP Consumables hos Norner.

——————————————————–
Norska Norner är ett avancerat teknologicenter och en global marknadsledare inom utveckling och testning av industriella polymerer. Institutet tillhandahåller en komplett serviceportfölj av FoU, laboratorie- och strategisk rådgivning baserad på 40 års industriell erfarenhet. Nyckelkunderna finns inom polymerindustrin, energisektorn, förbrukningsvaror, hälsovård och fordon/infrastruktur. Norners huvudsäte ligger i Porsgrunn. Huvudägare sedan 2015 är thailändska petrokemijätten SCG Chemicals.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!