Vid den nya anläggningen i Umeå bitar

Norrmejerier invigde fabrik för osthantering

15 september, 2015ANNONS

Norrmejerier har invigt en ny anläggning för bitning, rivning och förpackning av ost vid Umeå mejeri. Vid den nya fabriken ska produceras ostar med ny design och konsumentvänliga förpackningar, vilka succesivt ska lanseras med början i mitten av september.
Bland ostsorterna märks bland annat Herrgård, Präst och Grevé samt den unika Västerbottensosten, som tillverkas i Burträsk enligt ett hemligt recept från 1872.

Västerbottenosten kommer att förpackas i den nya anläggningen i Umeå och den får nu en ny konsumentvänlig förpackning med nygammal design som bland annat innehåller det gamla brännmärket, som sedan 1910 är en garant för högsta kvalitet.

Herrgård, Präst och Grevé får bara tillverkas av licensgodkända mejerier i Sverige enligt fastställt recept, och enbart av mjölk med ursprung från svenska gårdar. Hos Norrmejerier går man ett steg längre och använder endast norrländsk mjölk. I den nya anläggningen får dessa ostsorter nu nya konsumentvänliga förpackningar med ny design som synliggör de norrländska mjölkbönderna. Dessutom blir de tillgängliga att ta hem för butiker i hela Sverige.

Den  nya anläggningen i Umeå invigdes av Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, som tillsammans med Norrmejeriers ordförande Henrik Wahlberg, symboliskt delade en 18 kilos hel Västerbottensost, som ett startskott på en ny era för Norrmejeriers ostbearbetning.

”En av Europas mest moderna anläggning för ostförädling tas i bruk, när behovet är som störst. Konkurrensen är just nu stenhård med europeisk ost, som pressar priserna i botten” sade Henrik Wahlberg i samband med invigningen.

Mer än hälften av all ost som säljs i Sverige är importerad, vilket Henrik Wahlberg menar inte är långsiktigt hållbart, då merparten av den mjölk, som de norrländska mjölkbönderna producerar, används till ost. Hela tio liter mjölk går åt för att producera ett kilo ost.

Från och med i höst märker Norrmejerier alla förpackningar med ett nytt märke i blågula färger och texten ”100 procent norrländsk mjölk”.

”Jag gillar verkligen designen med det genuina brännmärket på Västerbottensost. Och att bönderna lyfts fram på Herrgård, Präst och Greve stärker ursprunget och ökar trovärdigheten” sade landshövding Magdalena Andersson vid invigningen.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!