Konserverad färdigmat från norska Nortura förpackas nu i Tetra Paks kartongförpackningskoncept Tetra Recart® (Bild Tetra Pak/Nortura)

Norsk färdigmatsproducent går från konservburk till kartong

13 februari, 2020

Norska färdigmatsproducenten Nortura byter nu sina konservburkar i metall till Tetra Paks kartongförpackning Tetra Recart®. Flera av Norturas populära färdigmatsprodukter ingår i bytet från konservburk till kartong, bland annat bogskinka och köttbullar.

”De nya förpackningarna minskar vår årliga metallanvändning med 300 ton” säger Norturas VD Anne Marit Panengstuen. (Bild Nortura)

”På Nortura har vi ett aktivt hållbarhetsarbete med sikte på att minska klimatpåverkan. Med de nya förpackningarna tar vi ett kliv i rätt riktning och minskar vår årliga metallanvändning med 300 ton, vilket ger positiv effekt på vårt klimatavtryck. Dessutom ger det oss en möjlighet att erbjuda våra konsumenter en praktisk förpackning, som väger mindre och ger ett helt nytt intryck på butikshyllan”, säger Norturas VD Anne Marit Panengstuen.

Enligt Tetra Pak visar en livscykelanalys att kartongförpackningar för konserverad mat har betydligt mindre klimatpåverkan än förpackningar av andra material. Exempelvis har en kartongförpackning 81 procent lägre klimatavtryck än en metallburk för motsvarande volym, enligt livscykelanalysen. Detta beror bland annat på att Tetra Recart®-förpackningar till största delen är växtbaserade, vilket minskar användningen av fossila råvaror, samt att de väger mindre och är kubformade, vilket gör dem transporteffektiva.

”Det är spännande att se utvecklingen, där kartongförpackningar blir ett självklart val för allt fler produkter. Med Norturas färdigmat i kartongförpackning blir det enklare för norska konsumenter att göra hållbara val i butik”, säger Berit Hoffmann, marknadsdirektör på Tetra Pak North Europe.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!