Norska Tomra deltar i forskningsprojektet "eXXpedition Round The World”, där 300 kvinnor ska undersöka plastavfallet i oceanerna. Den första seglatsen har nu påbörjats.

Norska Tomra deltar när 300 kvinnor undersöker oceanplast

14 oktober, 2019ANNONS

I forskningsprojektet ”eXXpedition Round The World”, där 300 kvinnor ska undersöka plastavfallet i oceanerna, deltar bl a norska Tomra Systems ASA, specialister på plaståtervinning och känd tillverkare av bland annat returautomater för plastflaskor och metallburkar.

Projektet, som nu inletts, ska pågå i två år och totalt kommer alltså 300 kvinnliga forskare och experter att tillsammans med fartygsbesättningen delta i de mer än 30 olika seglatserna, som kommer att genomföras i fyra av jordens fem oceaner. Tomra bidrar med fyra deltagare, som ska fungera som vetenskapliga rådgivare och delta i insamlandet av forskningsprover. Tomra är också guldsponsor till hela projektet.

Hela projektet leds av professor Jenna Jambeck från University of Georgia och National Geographic samt professor Richard Thompson, från International Marine Litter Research Unit vid University of Plymouth.

De kvinnliga forskarna och experterna ska bland annat samla in och undersöka de plastpartiklar som ansamlas i jordens hav och oceaner.

Den vetenskapliga forskningen, som ska bedrivas under eXXpedition, omfattar både havsbaserade och landbaserade studier av hur plast sprids från landbaserade källor och omvandlas till och ansamlas som mikroplastpartiklar i världens hav och oceaner.

En första eXXpedition genomfördes redan 2018 och även då fanns deltagare från Tomra med ombord. Den seglatsen gick från Hawaii till Vancouver och då korsade man bland annat det gigantiska plastavfallsområdet Great Pacific Garbage Patch i norra Stilla havet.

”Vi är glada över att ha Tomra tillbaka ombord på eXXpedition. Tomra har en strategi att vara innovativa och utveckla smarta lösningar för hållbarhet”, säger Emily Penn, som medgrundare och uppdragsledare för eXXpedition.

”Du kan inte utveckla lösningar förrän du förstår problemet, och du kan inte förstå problemet förrän du kommer ut och ser det med egna ögon”, säger Kristine Berg, som är cirkulär ekonomirådgivare på Tomra och som var besättningsmedlem i förra årets seglats över norra Stilla havet.

N.B.: Namnet eXXpedition är bildat utifrån beteckningen ”XX” som anger en kvinnas uppsättning av könskromosomer. Den anges som XX och består av två X-kromosomer, där X-kromosomen är den honliga könskromosomen. Mannens kromosomuppsättning är XY, där Y är den manliga könskromosomen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!