Merparen av Findus Groups europeiska verksamheter förvärvas av brittiska Nomad Foods Ltd.

Nu är det klart: brittiska Nomad förvärvar Findus

19 augusti, 2015ANNONS

Storaffären inom livsmedelsområdet, som varit på gång sedan början av sommaren, är nu klar: brittiska Nomad Foods Limited köper Findus Groups europeiska verksamheter för 500 miljoner pund (cirka 6,7 miljarder kronor). 
Förutom Findus svenska verksamhet i Bjuv omfattar affären även Findusverksamheterna i Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Spanien och Belgien. Sex produktionsanläggningar i Sverige, Norge, Frankrike och Spanien ingår i uppgörelsen, som också omfattar cirka 1.500 anställda, av vilka merparten eller cirka 800 finns i Sverige. Findus verksamheter i Storbritannien ingår inte i uppgörelsen.

Säljare är investeringsföretagen Highbridge Capital, JP Morgan Chase och Lion Capital, vilka sedan 2013 äger Findus. Köparen Nomad Foods Limited är baserat på Brittiska Jungfruöarna.

”Det här är en affär i enhetlighet med vår affärstrategi att bygga ett globalt livsmedelsföretag inom konsumentområdet. Findus blir ett spännande tillskott till vår företagsportfölj”, säger Stéfan Descheemaeker, VD i Nomad i ett pressuttalande.

Nomad Foods Ltd, som bildades i april 2014, förvärvade tidigare i år det brittiska livsmedelsföretaget Iglo Foods, som liksom Findus är specialiserat på djupfrysta livsmedelsprodukter. En sammanslagning mellan Findus och Iglo Foods skapar en storkoncern i Europa inom djupfrysta livsmedel.

Findus Sverige AB:s VD Henrik Hjalmarsson har tidigare i ett uttalande sagt att man bedömer Nomad som en stabil och långsiktig ägare, som kan ge Findus möjlighet att utveckla verksamheten. I dagsläget, när affären nu är genomförd, vill Henrik Hjalmarsson inte ge några ytterligare uttalanden, utan hänvisar till det officiella uttalandet, som Findus och Nomad gjort i samband med affären. Uttalandet (på engelska) kan läsas i sin helhet HÄR.

Affären väntas vara helt genomförd under sista kvartalet i år.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!