Det ikoniska – och trumvänliga – röret med Pringles-chips är välkänt världen över. Men för återvinningsindustrin är den komplexa förpackningen en skräck och en mardröm... (Bild Pringles, bilden är ett montage)

Nu blir ”recyclingskräcken” Pringles lättare att återvinna!

14 september, 2020ANNONS

Den cylinderformade förpackningen till potatischipsen Pringles är välkänd världen över – inte minst för att den går utmärkt att trumma på! Men förpackningen består av flera olika material och är något av en mardröm för återvinningsföretag att återvinna. Men nu testas en enklare förpackning.

Pringles-röret i sin nuvarande form är en komplex förpackningskonstruktion, som består att en bottenplatta av metall, ett lock av plast, en avrivbar skyddsoblat av aluminiumfolie och en kartonghylsa försedd med metallbaserad innerbarriär…

Brittiska Recycling Association har utnämnt Pringles-förpackningen till återvinningsskurken nummer ett och nu har Pringles-ägaren Kellogg’s lyssnat på kritiken och börjat utveckla en ny förpackning, som ska bli lättare att återvinna.

I den nya förpackningen, som nu har börjat testas, bland annat i Tesco-butiker i Storbritannien, är själva kartonghylsan, inklusive botten, till 90 procent pappersbaserad och den tidigare metallbarriären på insidan är ersatt med en återvinningsbar plastbarriär, som skyddar potatischipsen mot fuktskador och smakförändringar.

När det gäller förslutningen testas två olika varianter: en i återvinningsbar kartong och en i återvinningsbar plast. Kellogg’s lugnar oroliga ”Pringles-trummare” och försäkrar att oavsett vilken förslutning, som man bestämmer sig för, så ska man fortfarande kunna använda röret som en ”partytrumma”!

”Den nya förpackningen är bättre – om man skippar ett lock av plast”, säger Simon Ellin, VD för Recycling Association i UK. (Bild Recycling Association)

Kellogg’s påpekar också att förpackningen för Pringles måste vara absolut lufttät, annars kommer potatischipsen snabbt att bli oätliga. Med den nuvarande Pringles-förpackningen har potatischipsen en hållbarhet på 15 månader i obruten förpackning.

”Pringles-röret har varit ett paradexempel på dålig förpackningsdesign sett ur recyclingsynpunkt. Den nya förpackningen, som man testar, är en förbättring, som vi välkomnar”, säger Simon Ellin, VD för Recycling Association, till BBC.

Men det finns fortfarande återvinningsaspekter på den nya förpackningen, inte minst beträffande förslutningen.

”Om Kellogg’s bestämmer sig för ett plastlock, så är det inte bra. Det locket kommer konsumenter att lämna efter sig, inte minst på picknickar ute i naturen och på så sätt bidra till problemen med plastavfall i vår miljö. Plastlocket måste försvinna!”, säger Simon Ellin.

Den nya förpackningsdesignen för Pringles-röret har utvecklats och testats under ett års tid. När ett slutgiltigt besked om designen kommer och när en ny förpackning kan lanseras globalt är ännu inte bestämt.

Kellogg’s uppger att enbart i Europa produceras tre miljoner Pringles-förpackningar varje dag.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!