Nu börjar Coca-Cola gå över till plastflaskor med fastsatta skruvkorkar (”tethered closures”). I Storbritannien kommer de första flaskorna med de nya förslutningarna under andra halvåret i år. (Bild Coca-Cola)

Nu börjar Coca-Cola gå över till fastsatta skruvkorkar

20 maj, 2022ANNONS

Coca-Cola i Storbritannien meddelar att man nu börjar gå över till fastsittande skruvkorkar (s.k. tethered closures) på 1,5 liter dryckesflaskor.

Flaskorna med fastsatta skruvkorkar ska produceras av Coca-Cola Companys största tappningsföretag i Europa, Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), och de första flaskorna kommer att tillverkas vid CCEP:s anläggning i East Kilbride, Skottland, där man investerat 32 miljoner pund (ca 400 miljoner kronor) i modernare teknologi och processer.

De brittiska konsumenterna uppmanas se till att skruvkorken följer med vid återviningen. (Bild Coca-Cola)

”Tethered closures” (även kallade “tethered caps” eller “tethered lids”) är något som föreskrivs i EU:s Engångsplastdirektiv (SUP) som börjar gälla 2024. Enligt direktivet ska alla dryckesbehållare av plast med volymer upp till tre liter från och med juli 2024 vara försedda med fastsatta skruvkorkar (”tethered closures”). Med sådana fastsatta förslutningar anser EU att nedskräpningen av plastdetaljer väsentligen kommer att minska.

De första 1,5-liters flaskorna med de nya EU-anpassade skruvkorkarna beräknas komma ut i brittiska butiker under andra halvåret i år. De nya förslutningarna kommer i första hand att finns på flaskor med Coca-Cola-produkterna Fanta, Coca-Cola Zero Sugar och Diet Coke.

Stephen Moorhouse är chef för CCEP i Storbritannien. (Bild CCEP)

Coca-Colas 1,5-litersflaskor har i flera år samlats in och återvunnits i Storbritannien, men Coca-Cola har konstaterat i egna undersökningar att många konsumenter underlåter att skruva tillbaka plastkorkarna på tomma flaskor och i stället slänger dessa i hushållsavfallet.

”Detta är en liten förändring som vi hoppas kommer att få stor inverkan, och som ska säkerställa att när konsumenterna återvinner våra flaskor, så blir inga lock kvar”, säger Stephen Moorhouse, CCEP:s VD för Storbritannien.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!