Wellpappbruket Lukhovitsy (bilden) är det senast tillkomna av Stora Ensos ryska wellpappbruk och invigdes i juni år 2008. Av de övriga avyttrade förpackningsanläggningarna startades Arzamas bruk år 2004 och Balabanovo år 1998.

Nu har Stora Enso avyttrat sin ryska förpackningsverksamhet

16 maj, 2022ANNONS

Stora Enso har avyttrat sin ryska förpackningsverksamhet genom att sälja sina tre wellpappanläggningar Lukhovitsy, Arzamas och Balabanovo till den lokala företagsledningen.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man bedömer att osäkerheten på den ryska marknaden gör att lokalt ägarskap kan skapa en mer hållbar och långsiktig lösning för dessa verksamheter och deras respektive anställda.

Balabanovo bruk, som ligger nio mil sydväst om Moskva, producerar förpackningslösningar baserade på förnybara råmaterial. Arzamas bruk är en anläggning för wellpappförpackningar, som ligger i Nizhny Novogorod, 40 mil öster om Moskva och Lukhovitsy bruk är ett wellpappförpackningsbruk 13 mil sydost om Moskva.

De avyttrade anläggningarna har sammanlagt cirka 620 anställda och en total årlig kapacitet på 395 miljoner m² wellpappförpackning. Anläggningarna producerar främst wellpappförpackningar för livsmedel, heminredning, konfektyr och djurfoder på den ryska marknaden.

Stora Enso uppger att affären inte kommer att ha någon betydande effekt på Stora Ensos årliga omsättning och operativa rörelseresultat. På grund av försämrade affärsutsikter för dessa verksamheter har en nedskrivning på 35 miljoner euro redovisats i resultatet för det första kvartalet. Övriga förluster hänförliga till avyttringen kommer enligt redovisningsstandarden IFRS att uppgå till cirka 55 miljoner euro, i första hand bestående av en valutaomräkningsdifferens, som redovisas på avyttringsdagen. Utgifterna redovisas som jämförelsestörande poster.

Stora Enso tillkännagav den 2 mars 2022 att företaget tills vidare stoppar all produktion och försäljning i Ryssland. Den 25 april tillkännagav Stora Enso även avyttringen av sina två sågverk samt skogsverksamheten i Ryssland till den lokala företagsledningen.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!