Engångsprodukter ligger illa till, inte bara i Kanada. Foto: Dreamstime

Nu klassar Kanadas miljölagar plastprodukter som giftiga

1 juni, 2021ANNONS

Plast fortsätter att skrämma världen. Nu har Kanada bestämt att klassa plastprodukter som giftiga för att kunna förbjuda en del av dem.

Plastprodukter är nu officiellt betraktade som giftiga i Canadian Environmental Protection Act (CEPA), något som miljöaktivister betraktar som ett ”bold message” till plastindustrin. Beslutet att klassa produkter som giftiga kom trots att lobbygrupper från industrin jobbat intensivt med att blockera det. Beslutet gör det nu lättare för regeringen att förbjuda ett antal engångsprodukter av plast.

”Att lägga till plastprodukter kommer att hjälpa oss att gå framåt med vår omfattande plan för att hålla plast kvar i ekonomin och borta från miljön”, säger Moira Kelly, pressekreterare till Kanadas miljöminister Jonathan Wilkinson.

”Det kommer att göra det möjligt för oss att implementera vårt föreslagna förbud mot skadliga engångsprodukter av plast och samtidigt se till att producenterna blir ansvariga för det avfall man skapar samtidigt som man introducerar standarder för innehåll av återvunnet material”.

Greenpeace Canada säger att beslutet är ett kraftfullt budskap till industrin som säger att plast skadar miljön och att regeringen inte böjer sig för trycket från industrin.

Förra året genomfördes en undersökning i Kanada där man såg på hur plast skräpar ner och den kom fram till att materialen skadar miljö och djurliv, både till lands och sjöss. Det var det som behövdes för att CEPA skulle kunna ta beslutet.

Årligen används 3,3 miljoner ton plast i Kanada och bara tio procent återvinns. Resten går till deponi, förbränning eller hamnar i naturen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!