”Det är skandal att regering och riksdag fattat ett beslut om skatt på felaktiga grunder”, säger Svensk Handels näringspolitiska chef Mats Hedenström. (Bild Svensk Handel)

Nu kräver Svensk Handel att skatten på plastpåsar rivs upp

1 juni, 2020

Beslutet att införa en skatt på plastbärkassar fattades på felaktiga grunder. Nya siffror från Naturvårdsverket visar att svenskarnas plastpåseanvändning, tvärt om mot vad som tidigare redovisats, redan år 2017 låg under EU:s mål. Svensk Handel kräver nu att regeringen river upp skatten omedelbart.

En månad efter att regeringens skatt på plastbärkassar införts i den svenska handeln visar nya, korrigerade siffror från Naturvårdsverket att myndigheten under flera år rapporterat in felaktiga och för höga siffror om den svenska användningen av plastbärkassar.

”Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal, som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken. Finansmarknadsminister Per Bolund måste ge ett svar på hur detta kunnat gå till”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

De nya siffrorna från Naturvårdsverket visar att användningen av plastpåsar år 2017 låg på 83 påsar per person, 2018 var siffran 77. Detta är avsevärt lägre än de 114 (år 2017) och 102 (år 2018) påsar som tidigare kommunicerats. Svenskarnas användning av plastbärkassar minskade år 2019 ytterligare, till 74 påsar, vilket är 16 påsar under EU:s mål om en användning om max 90 påsar per person till utgången av 2019.

Svensk Handel startade redan år 2017 ett arbete tillsammans med medlemsföretagen för att minska den onödiga användningen av plastbärkassar. Butiker började ta betalt för påsen och informera kunderna att tänka till en gång extra innan de tar en påse. Effekter som gav resultat.

”Regeringen har förlitat sig mer på känslor än på fakta, när de straffbeskattar plastbärkassar av förnybart material och tvingar konsumenterna till alternativ som rent av är sämre miljömässigt. Papperspåsarna saknar alternativanvändning och tygkassen måste användas flera hundra gånger för att uppnå någon miljöeffekt. Det är värsta sortens symbolpolitik”, säger Mats Hedenström.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!