En bild vi knappast får se igen: Mick Schumacher, son till legendariske Formel-1-världsmästaren Michael Schumacher, har försett sig med ett halvdussin engångsplastflaskor... (Bild Motorsport Images)

Nu sätter Formel 1-cirkusen stopp för engångsplastflaskor

22 mars, 2021ANNONS

Den globala Formel 1-cirkusen har som mål att vara koldioxidneutral år 2030. Ett steg på vägen är ett stopp för förekomst av engångsplastflaskor vid årets tävlingar.

Enligt sajten autosport.com har F1-organisationen satt upp några viktiga mål på vägen mot att bli koldioxidneutral från år 2030. I visionen ingår att alla F1-evenemang ska bli fria från produkter i engångsplast och att allt avfall, som genereras vid tävlingar, PR-jippon, etc. ska samlas in och återanvändas, återvinnas eller komposteras.

I ett första steg på vägen har F1 valt att dramatiskt skära ner på sina egna engångsplastflaskor i paddocken. Med början vid den officiella testkörningen i Bahrain, som skedde den gångna helgen, och därefter gällande för alla F1:s Grand Prix-tävlingar i år har F1:s officiella personal inte längre tillgång till engångs dryckesflaskor i plast.

I varma och dryckeskrävande Bahrain, där årets första GP-tävling äger rum 26 – 28 mars, har man i stället installerat flera påfyllningsstationer med dricksvatten runt hela banan och i depå, kontor, garage, etc., där personal kan fylla på egna dryckesbehållare

Kameramän och annan personal, som är fast positionerade runt banan, kommer dessutom att förses med små ryggsäckar med färskvattenbehållare, som ska täcka deras dagsbehov.

Förutom stoppet för engångsplastflaskor har F1-organisationen också omedelbart slutat med passerkort i engångsplast och ersatt dessa med kort tillverkade av återvunnen plast. Passerkorten används av alla aktiva inom F1 samt media, gäster och fans.

Sebastian Vettel, fyrfaldig F1-världsmästare, propagerar för en Formel 1-cirkus helt fri från engångsplast. Här tillsammans med Mick Schumacher, t. v. (Bild fr Twitter)

Sebastian Vettel, fyrfaldig F1-världsmästare, är en av de förare, som starkast propagerat för att eliminera användningen av engångsplast inom F1. Han menar att det räcker inte att man utvecklar allt ”grönare” racerbilar – miljöarbetet måste även inkludera allt annat, som sker inom den enorma Formel 1-cirkusen.

”Vi lockar många människor, som kommer för att se loppen och förarna och allt därikring. Och dessa människor gillar att ta en öl eller andra drycker och all denna dryck distribueras i bägare eller flaskor av engångsplast. Vi borde sluta med det och hitta alternativa plastfria produkter till dessa drycker. Och detsamma gäller i depån – den borde göras helt fri från engångsplast”, säger Sebastian Vettel, som ofta setts samla in kringslängda plastflaskor efter loppen!

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!