Dominos nya digitalpress Domino X630i är en single pass maskin, utvecklad för tryck på wellpapp. (Bild Domino)

Ny digitalpress och nya färger när Domino satsar på wellpapp

23 juni, 2020ANNONS

Digitaltryckta wellpappförpackningar verkar gå mot en ljus framtid. Flera av digitalpresstillverkarna gör satsningar in på området. Senast med det beskedet är Domino, som nu lanserar Domino X630i, en single pass press. Samtidigt lanseras nya vattenbaserade färger. Tanken var att den skulle varit höjdpunkten på drupa, som ju fick flyttas fram.

Den nya pressen bygger på Dominos plattform Generation 6, som legat till grund för runt 1.000 installationer runt om i världen. Den jobbar i hastigheter upp till 75 meter per minut med en upplösning på 600 x 600 dpi. Maximal tryckyta är 3.000 x 1.345 millimeter. Produktionen är högt automatiserad och fotavtrycket är litet. Kapaciteten är 4.500 ark i storleken 900 x 1.500 millimeter. Största arkstorlek är 1.600 x 3.000 millimeter.

”Vi har sett att företag som konverterar wellpapp möter samma utmaningar som etikettillverkarna gjorde för tio år sedan. Kraven från varumärkesägare på kortare serier, kortare ledtider och fler SKUs är tydliga”, konstaterar Matt Condon, utvecklingschef hos Domino.

”Sedan kan man lägga till behovet av personalisering, Shelf-Ready förpackningar och allt mer e-handel. Det är faktorer som driver på en digital produktion av wellpapp”.

Flödet och komponenterna i Dominos digitala plattform Generation 6. (Bild Domino)

Pressen jobbar med AQ95, en vattenbaserad CMYK-färg som bygger på i-Tech PolyM (i-Tech står för Intelligent Technology) vilket innebär polymera partiklar av mikrostorlek. Den kan användas både på bestruken och obestruken wellpapp utan behov av en primer. Den är lämplig för många livsmedelsförpackningar, där livsmedlet inte kommer i direkt kontakt med den, och lever upp till kraven i Swiss Ordinance, Nestlé och EuPIA.

Andra i-Tech komponenter i Generation 6 inkluderar färgcirkuleringssystemet ActiFlow, det automatiska rensningssytemet CleanCap för munstycken samt StitchLink, ett automatiskt inställningssystem för skrivhuvudena.

Text Bo Wallteg

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!