De nya korkarna Corkcoal av naturkork och aktivt kol är utvecklade av spanska förpackningsföretaget Estal som producerar flaskor och förslutningar inom vin och sprit samt kosmetika. (Bild Estal)

Ny flaskförslutning tillverkas av naturkork plus aktivt kol

17 maj, 2022ANNONS

Spanska företaget Estal har utvecklat den innovativa vin- och spritkorken Corkcoal, som är tillverkad av naturlig kork från korkek samt granulerat aktivt kol.

Estal skriver i ett pressmeddelande att kombinationen av naturkork och aktivt kol medför minskade industriella processer och koldioxidavtryck samt förbättrar de organoleptiska egenskaperna*.

I tillverkningen av korkar, som traditionellt görs av mikrogranulat av korkek, används komplexa industriella processer, vilka medför förbrukning av vatten, energi och kemiska ämnen. Allt detta i syfte att ta bort egenskaper från korkeken som inte är önskvärda som smak, lukt, färg, etc. I den nya korken Corkcoal kombineras de två materialen kork från korkek och aktivt kol, där det aktiva kolet neutraliserar och fångar in oönskade ämnen från korkeken på ett naturligt sätt, samtidigt som variationer i färg och storlek från mikrogranulatet godtas.

Estal uppger att Corkcoal-modeller med kort, 15 mm, tapp är utmärkta till spritflaskor med kort hals. (Bild Estal)

Estal skriver att Corkcoal är unik eftersom den innebär minskad mängd kasserat material och avfall av råmaterial utan att tumma på kvaliteten och genom att minska de industriella processerna för tvätt av kork samt att man kan undvika kemiska blekmedel. Tillverkningsprocessen innebär också att koldioxidavtrycket minskar. En annan fördel är att det aktiva kolet påskyndar korkens nedbrytningsprocess.

Estal uppger att jämfört med andra korkar erbjuder Corkcoal bättre överföring av produktens smaker. Eftersom den är neutral har den även bättre organoleptiska egenskaper.

Corkcoal-kollektionen består av tre modeller: Sharp, Barrrel och Cornice, med två tillgängliga storlekar på 21,5 och 18,5 mm. Corkcoal ingår i Estals koncept Wild, som även inbegriper flaskor och flaskhalsar under begreppen Wild Glass och Wildly Crafted.

Enligt Estal är Corkcoal-modellerna med kort tapp, endast 15 mm, perfekta för spritflaskor med kort hals.

Korkförslutningen Corkcoal premiärvisas på vin- och spritmässan ProWein i Düsseldorf, som inleds i dag, den 17 maj.
————————————————
* Organoleptiska egenskaper är sådana egenskaperna hos livsmedelsprodukter som stimulerar de mänskliga sensoriska organen, dvs matens smak, lukt, färg och utseende.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!