Nya kraftlinern AvantForte från Stora Enso finns med vit eller brun ovansida. (Bild Stora Enso)

Ny kraftliner från Stora Enso öppnar nya marknadssegment

28 maj, 2020

Stora Enso har utvecklat AvantForte – en ny, livsmedelssäker kraftliner, som öppnar upp nya premiumsegment för producenter av wellpappförpackningar. Företaget skriver att övergången från plast till förnybara förpackningar och tillväxten inom e-handeln har skapat en allt större efterfrågan på kraftliner för wellpappförpackningar.

Stora Ensos nya kraftliner AvantForte hjälper producenter av wellpappförpackningar att tillgodose varumärkesägarnas behov av högpresterande, säkra och plastfria förpackningar med lägre materialåtgång.

”För att uppfylla de allt striktare kraven på livsmedelssäkerhet och samtidigt minska förpackningarnas vikt behövs högklassiga material. Konverterare, som producerar wellpappförpackningar, har utvecklat sina processer och kommer att gynnas av en ny högpresterande kraftliner. AvantFortes höga styrka och goda tryckbarhet gör det möjligt för producenterna att designa och tillverka miljövänliga, plastfria premiumförpackningar, som väger mindre och därmed minskas såväl koldioxidutsläppen som mängden avfall”, säger Henna Pääkkönen-Alvim, SVP, Containerboard Business Unit, Stora Enso.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att AvantForte blir flaggskeppet i Avant, som är företagets produktfamilj för wellmaterial. AvantForte tillverkas helt och hållet av nyfiber från hållbart skogsbruk och finns tillgänglig med vit eller brun ovansida.

För att producera den nya kraftlinern kommer Stora Enso att konverterar en produktlinje vid bruket i Uleåborg i Finland från tillverkning av bestruket träfritt papper till produktion av kraftliner. Tillverkningen med den konverterade kartongmaskinen inleds under fjärde kvartalet 2020.

Enligt Stora Enso erbjuder den förnybara och återvinningsbara AvantForte högre kvalitet och bättre egenskaper till en lägre vikt än andra kraftliners. I stället för standardstrukturen för kraftliners, som består av två skikt, bygger AvantForte i stället på den patentsökta tekniken Tri-Ply by Stora Enso, som ger produkter med tre fiberskikt för maximal styrka, minskad vikt per förpackning och bättre tryckbarhet.

AvantForte passar exempelvis till förpackningar för färska, feta och fuktiga livsmedel samt e-handelsförpackningar för premiumsegmentet.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!