”Två år med en misslyckad reform” skriver IKEM i sin rapport om skatten på plastbärkassar. (Bild IKEM)

Ny rapport bakom IKEM:s krav: Slopa skatten på plastkassar!

25 april, 2022ANNONS

”Slopa skatten på plastbärkassar!” Det kräver IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) och stöder sig på en färsk rapport som säger att skatten varit kontraproduktiv och inte gett de förväntade skatteintäkterna.

I IKEM:s rapport framhålls att den skatt på plastbärkassar, som infördes för två år sedan, inte har uppfyllt sitt syfte. Skatteintäkterna har endast blivit en bråkdel av det belopp, som regeringen räknade med, och när det gäller miljöpåverkan har skatten snarare varit kontraproduktiv.

”Skatten på plastbärkassar borde aldrig ha införts. Den gör ingen skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har skatten satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten. Det är dags att slopa skatten. Vi vill i stället se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast”, säger Jonas Hagelqvist, VD för IKEM.

IKEM skriver att när skatten infördes minskade försäljningen kraftigt av svensktillverkade plastbärkassar – vilka är ledande när det gäller att använda återvunnen plastråvara vid produktionen! Plastbärkassen, som fyllde två funktioner: bärkasse och soppåse, har nu i stället ersatts med två olika produkter. Nu köps en papperskasse för att bära hem varorna i och en avfallspåse på rulle för avfallet. Dessutom är avfallspåsarna i högre grad importerade och tillverkade av fossil råvara. De skatteintäkter om 2,1 miljarder kronor, som regeringen räknat med, blev bara 200 miljoner kronor…

I rapporten kommer några olika experter till tals, bland annat Lars Lundin från Trioworld, en av Nordens största tillverkare av plastbärkassar. Trioworlds försäljning på den svenska marknaden minskade med 90 procent när skatten infördes och en dryg tredjedel av personalen fick sägas upp.

I rapporten framhåller nationalekonomen Runar Brännlund, verksam vid Umeå universitet och specialiserad på miljöekonomi, att analysen av skattens miljökonsekvenser brustit, vilket på sikt kan undergräva legitimiteten för ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken.

Läs/ladda hem hela IKEM:s nya rapport HÄR!

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!