VTT:s nya sensor kan detektera etanol i små mängder och via en  smart telefon tala om när innehållet i en livsmedelförpackning börjar bli otjänligt.

Ny smart sensor talar om när livsmedlet blir otjänligt

7 maj, 2015ANNONS

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT skriver i ett pressmeddelande att man har utvecklat en sensor, som kan detektera etanol i livsmedelsförpackningar. Etanol bildas när livsmedel börjar brytas ner och bli otjänligt och sensorn kan upptäcka även mycket små mängder etanol, som uppstår i gas- eller luftutrymmen i en förpackning.

Förutom själva sensorsdelen ingår också en RFID-tagg i konceptet, vilket gör att sensorn kan avläsas trådlöst, exempelvis via en smart telefon. Sensorns information överförs till kunden med hjälp av en RFID-läsare i telefonen och data sparas dessutom digitalt i en fjärrserver. Att data lagras i realtid  i molnet innebär möjligheter att jämföra livsmedelkvaliteten med tidigare avläsningar. 

VTT har dessutom utvecklat en annan livsmedelssensor, som bygger på samma teknik, och som också avläses med en smart telefon, men där en begynnande etanolutveckling i livsmedelsförpackningen istället visas på ett färgschema i telefonens display.

Etanol är ett av de ämnen, som startar nedbrytningsprocessen hos exempelvis förpackad färsk frukt. VTT skriver att sensorn även har potential att användas som en finkänslig alkometer, för att upptäcka alkoholförekomst i andra miljöer.

Enligt VTT är tillverkningskostnaden för etanolsensorn tillräckligt låg för att det ska vara realistiskt att använda den i livsmedelsförpackningar och forskningsinstitutet söker nu efter partners, som kan hjälpa till att kommersialisera produkten.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!