Med InvisiShield-tekniken bildas en osynligt sköld i en försluten frukt- och grönt-förpackning, som hindrar tillväxt av smittsamma patogener som virus, bakterier och svampar. (Bild Aptar Food + Beverage)

Ny teknik skyddar förpackad mat mot flera smittsamma patogener

20 mars, 2020ANNONS

InvisiShield är namnet på en ny teknik, som ska skydda livsmedelsförpackningar med färsk frukt, grönsaker, skaldjur, etc. från smittsamma patogener som bakterier, svampar och virus.
Tekniken är utvecklad av Aptar Food + Beverage, som ingår i USA-baserade AptarGroup, Inc, och enligt uppgift förhindrar tekniken patogentillväxt i förpackningen utan att påverka produkten negativt.

InvisiShield-lösningen aktiveras i förseglade förpackningar för att frigöra en bestämd mängd av ett antipatogent ämne. Utan att komma i kontakt med själva produkten, minskar detta ämne en signifikant tillväxt av patogener, som kan ha införts i leveranskedjan. Ämnet, som inte kan upptäckas av konsumenten, försvinner inom 24 till 48 timmar efter aktivering. Tekniken innebär också att risken för korsföroreningar i den förseglade förpackningen väsentligt minskar.

”Vi är ytterst stolta över vår teknik och det stora arbete som har lett till denna lansering. I en kritisk tid kräver konsumenterna bättre och hälsosammare livsmedel och genom att tillämpa vår materialvetenskapliga expertis på säkerhetslösningar inom livsmedelsförpackningar kan vi tillmötesgå dessa krav”, säger John Belfance, VD för Aptars forsknings- och utvecklingsdivision, Aptar CSP Technologies.

Validerade tredje-partsstudier har visat att InvisiShield-tekniken är upp till 99,9 procent effektiv mot de vanligaste livsmedelsburna patogenerna som E. coli, salmonella, listeria,, norovirus, hepatit A, campylobacter, stafylokocker, Vibrio vulnificus, rotavirus, m fl.

Aptar Food + Beverage skriver i ett pressmeddelande att man låtit professionella kockar utvärdera tekniken genom att jämföra standardförpackade tomater med tomater förpackade med InvisiShield. Enligt Aptar kunde inte kockarna identifiera någon skillnad i färg, arom, smak eller textur hos tomaterna oavsett förpackningsform.

I samarbete med företaget Royal Fresh Cuts i Atlanta, Georgia, genomför Aptar Food + Beverage för närvarande ett pilotprogram med InvisiShield-tekniken. Royal Fresh Cuts, som är specialiserade på frukt- och grönsaksförädling, planerar att lansera sin första kommersiella användning av InvisiShield under andra kvartalet 2020.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!