Enligt Join the Pipe har mer än 3.000 tappstationer installerats sedan starten, flera av dem i storstäder världen över. (Bild Join the Pipe)

Nytt koncept: kranvatten säljs i påfyllbara flaskor av bioplast

6 november, 2019

Amsterdam-baserade företaget Join the Pipe har lanserat ett system, där vanligt, drickbart kranvatten i påfyllbara flaskor av bioplast säljs i butik och ska ersätta dyrt bordsvatten i engångsflaskor.
I konceptet ingår också specialutvecklade och ”vandaliseringssäkra” tappstationer i olika miljöer, där människor kan fylla på sina bioplastflaskor med nytt och färskt kranvatten.

Tappstationerna kan installeras såväl i stadsmiljöer som ute på landet, där det finns tillgång till dricksvatten från rörledningar med tryck. Konceptet är därmed också utmärkt att tillämpa i utvecklingsländer, där Join the Pipes tappstationer kan installeras på lämpliga, utvalda platser och människor kan fylla sina Join the Pipe-flaskor.

Genom att installera flaskpåfyllningsstationer och sälja förfyllda återanvändbara flaskor i utvecklingsländer, görs kranvatten tillgängligt för befolkningen och medvetenheten om problemen kring vattenbrist ökar. Med Join the Pipes koncept räknar man med att öka tillgången till färskt dricks-/kranvatten för befolkningen och kraftigt minska konsumtionen av dyrt ”bordsvatten”, vilket i sin tur ska leda till minskat avfall från fossila plastflaskor.

I Join the Pipes filosofi ingår också att en del av företagets inkomster ska finansiera vattenprojekt och plastinsamlingar, etc. i utvecklingsländer.

”Jag tror djupt på att agera lokalt och tänka globalt,. Att lokala projekt, som involverar lokalbefolkningen med sin lokala kunskap, leder till en global förändring”, förklarar Geraldo Vallen, medgrundare av Join the Pipe.

Sedan starten av Join the Pipe i början av 2018 har redan över 3.000 tappstationer installerats. Stationerna kan uppföras såväl inomhus som utomhus och de ansluts till existerande vattennät eller pumputrustade vattenkällor. Påfyllningsstationerna lämpar sig speciellt för utrymmen och miljöer, där människor samlas eller verkar, som till exempel torg, stormarknader, större arbetsplatser, skolor, universitet, järnvägsstationer, flygplaster, hotell, event- och idrottsarenor, etc., etc.

Tappstationerna, som kan utrustas med både en tappkran och ett ”drick-direkt”-munstycke, är tillverkade av stål och betecknas som ”vandaliseringssäkra”. Beroende på väderförhållandena och andra preferenser kan stationerna också kombineras med filter och kylare.

Join the Pipes återanvändbara flaskor tillverkas av brasilianska Braskems välkända biopolyeten I’m Green ™, som använder sockerrör som råmaterial. Själva flaskorna tillverkas av plastkonverteringsföretaget Flestic i staden Dronten, nordost om Amsterdam.

Bioplastflaskorna kan tillverkas med tryck och reliefer, som knyter an till de städer, etc. där de ska säljas, vilket gör dem extra attraktiva för både lokalbefolkning och turister. Flaskorna, som kan köras i diskmaskin, kan även förses med logotyper och bilder med anknytning till företag och verksamheter.

Enligt Join the Pipe finns det i dag flaskor och tappstationer i över 20 länder och i många större städer. I Nederländerna finns flaskorna i mer än 400 stormarknader bland annat i Amsterdam, Rotterdam, Utrecht och Haag.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!