Genom att gå med i Operation Clean Sweep ska Superfos på olika sätt samla in och om möjligt återanvända sådant plastavfall i form av granulat, flingor och pulver, som uppstår i produktionen. (Bild Dreamstime/Julian Delgiudice)

Operation Clean Sweep håller plastavfall borta från miljön

26 oktober, 2020ANNONS

Plastförpackningstillverkaren Superfos, som ingår i Berry Global, har gått med i det internationella initiativet Operation Clean Sweep, som ska minska avfall från plastgranulat och annat plastavfall, som uppstår i produktionen, från att hamna i miljön.

Superfos skriver i ett pressmeddelande att de allra flesta av Superfos fabriker redan är certifierade inom miljöledning via ISO 14001, men företaget har dessutom fullt upp med att införa programmet OCS (Operation Clean Sweep) genom hela företaget. Initiativet speglar inte bara en affärsmässig värdegrund. Det har också en avgörande betydelse för merparten av kunder med fokus på hållbarhet.

”Superfos vill förhindra att plastgranulat, plastflagor och plastpulver hamnar i miljön, särskilt i vattenmiljön. När vi arbetar med OCS-programmet hjälper det oss att införa några mindre, men mycket viktiga, förändringar i vår dagliga produktion. De många små förändringarna har god effekt och gör faktiskt en stor skillnad till fördel för våra vattendrag”, säger Lars Skjold Frederiksen, R&D Project Manager på Superfos.

Den främsta principen med OCS är att få en överblick över avfallet, samla in och rengöra det, för att till slut återanvända plastavfallet i produktionen, om det är möjligt.

För att kunna ”sopa rent framför egen dörr” har Superfos exempelvis installerat filter i regnvattenavloppen. Andra jordnära åtgärder är inhägnader med finmaskiga nät runt granulatsilor samt att spadar, kvastar och hinkar står till förfogande där de behövs, så att medarbetarna enkelt kan hålla produktionsområdet rent.

Ett annat exempel är en uppsamlingsbricka med lim, som står placerad under en silo, vilket är ett enkelt men mycket effektivt sätt att minska plastavfall i form av pulver!

”De olika åtgärderna är inte direkt raketvetenskap, utmaningen ligger snarare i att se till att de dagliga rutinerna efterföljs. Lyckligtvis ser vi förbättringar på flera nivåer på alla fabriker, som är med i OCS. Men det råder inga tvivel om att vi ska fortsätta att ha fokus på handlingsåtgärder. Vi ska utbilda och göra våra kollegor på fabrikerna självständiga och det samma gäller våra leverantörer. Det är en utmaning som vi gärna och ivrigt tar oss an,” förklarar Lars Skjold Frederiksen.

Superfos skriver att de förebyggande OCS-åtgärderna kontrolleras regelbundet. Kontrollgenomgången är i sig själv en motiverande faktor för att införa förändringarna. Den överordnade målsättningen för Superfos är att reducera påverkan från drift och produktion. Medan plastavfall i naturen är oacceptabelt, är plast som material helt vitalt för att leverera hållbara lösningar på flera områden, exempelvis plastförpackningar till livsmedel och övrig industri.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!