Orkla Sverige inför enportionsskålar tillverkade av biobaserad plast. Först ut i butikshyllorna är skålar med nya lunchrätter från varumärket Anamma. (Bild Orkla Sverige)

Orklas nya enportionsskålar är tillverkade av biobaserad plast

7 oktober, 2021ANNONS

Orkla Sverige, med varumärken som Felix, Anamma och Paulúns, inför fossilfria enportionsskålar av biobaserad plast, producerade av rapsolja. Plasten i de nya förpackningarna får därmed ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast.

”Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter. När vi nu lanserar fossilfria enportionsskålar, där plasten har ett halverat klimatavtryck, gör vi det enklare att göra klimatsmarta val”, säger Elna Hallgard, utvecklingschef förpackningar på Orkla Foods Sverige.

Elna Hallgard är utvecklingschef för förpackningar på Orkla Foods Sverige.(Bild Sophie Håkansson)

Orkla Sverige skriver i ett pressmeddelande att de nya plastskålarna för frysta enportionsfärdigrätter är tillverkade av 100 procent biobaserad polypropen (PP) och är helt transparenta. Detta möjliggörs genom en så kallad massbalanslösning, som innebär att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja med rapsolja i motsvarande mängd som används för att tillverka Orklas enportionsskålar. Förpackningen är också materialåtervinningsbar. Sammantaget leder detta till ett halverat klimatavtryck jämfört med de tidigare skålarna av fossil plast.

Först ut på marknaden med de nya skålarna blev nya lunchrätter från Anamma, som lanserades vecka 39. Orkla Sveriges övriga enportionsrätter från Felix och Paulúns går sedan gradvis över till de nya förpackningarna. Totalt sett medför detta en årlig minskning med ca 270 ton koldioxid.

Orkla uppger att man har som mål att bidra till en mer klimatsmart vardag och en del i det arbetet är att utveckla förpackningar som är bättre för klimat och miljö. Bolaget har som mål att senast år 2025 ska alla förpackningar materialåtervinnas och vara gjorda av förnyelsebart eller återvunnet material.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!