En dröm för en mässarrangör, men omöjlig just nu.

Pack Expo i Chicago ännu en mässa i raden som ställs in

6 augusti, 2020

Under mer än 60 år har Pack Expo i Chicago arrangerats regelbundet, men nu ställs den in för första gången. Pack Expo är den senaste mässan i raden av många att ställas in, eller flyttas fram. Mässarrangörerna har anledning att känna oro.

Organisatörerna, PMMI, skriver att man noga tänkt igenom möjligheterna och till slut kommit fram till att jättemässan, som skulle gått den 8 till 11 november, inte kommer att arrangeras. I stället kommer man att erbjuda en onlinelösning med live chat, produktdemos och presentationer mellan den 9 och 13 november. Den 23 till 26 oktober år 2022 är Pack Expo tillbaka i Chicago.

Sedan covid-19 slog till med full kraft har mässarrangörer världen över tvingats flytta fram sina mässor. Interpack och Drupa är två exempel. På hemmaplan är Empack ett exempel. De tyska jättemässorna ska nu arrangeras under första halvåret 2021, förhoppningsvis. Det verkar som om att mässor kommer att vara godkända igen i många länder från och med i höst, men det är en skör framtid. Vad händer till exempel om en andra våg dyker upp, eller om man får ett lokalt utbrott i Düsseldorf med omnejd? Om mässorna är möjliga att genomföra, hur många kommer att ha möjlighet att resa dit? Är flygen igång? Kommer arbetsgivarna att tillåta den typen av resor? Att räkna med betydligt färre besökare tror jag är ett måste.

I dag är Internet fullt av inbjudningar till olika webinars. En del företag lägger stora pengar på det, i vissa fall hyr man in sig i riktiga TV-studier. Man hittar nya vägar nu när mässor inte är ett alternativ. Risken är stor att man väljer denna väg i framtiden också, till nackdel för mässarrangörerna. Ett alarmerande besked lämnade tryckpressjätten Heidelberg, som beslutat sig för att inte vara med på nästa års Drupa, en mässa som man ursprungligen var med och startade och där man av tradition haft mer än en hel hall till eget förfogande. Bobst lär också ha sagt nej och det finns fler. Kanske ser vi ett paradigmskifte? Mässarrangörerna har all anledning till oro.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!