De nya byttorna för smörprodukten Norrgott består nu av återvunnen PET och ett avskiljbart pappersomslag. (Bild Norrmejerier)

Papper och återvunnen PET i Norrgotts nya förpackningar

28 september, 2021ANNONS

Norrländska mejeriföretaget Norrmejerier, med huvudsäte i Umeå, byter till papper och återvunnen PET i sina nya förpackningar för den bredbara smörprodukten Norrgott. Bytet är en del av Norrmejeriers hållbarhetsarbete för att nå målet 100 procent materialåtervinningsbara förpackningar år 2025.

”Den nya Norrgott-förpackningen blir inte bara mer klimatsmart utan också betydligt enklare för konsumenterna att källsortera. Pappret runt byttan kan enkelt rivas av och skiljas från plasten, vilket gör det smidigt att sortera lock och bytta som plast och resten som papper”, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör Norrmejerier.

Anna-Karin Karlsson är hållbarhetsdirektör på Norrmejerier. (Bild Norrmejerier)

Förpackningsbytet gäller alla Norrgott-artiklar: Norrgott normalsaltat, extrasaltat samt Norrgott mellan, såväl 300 som 600 gram.

Plasten i den nya förpackningen är återvunnen PET, så kallad retur-PET eller rPET, och papperet, som omsluter byttan, är FSC-certifierat (Forest Stewardship Council), vilket innebär att det är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk. Genom en speciell perforering i pappret kan detta lätt separeras från plasten, vilket förenklar källsortering och materialåtervinning.

”Genom att använda rPET tas den plast. som redan finns, tillvara och återanvänds i nya förpackningar, vilket sparar energi och minskar påverkan på miljön. Att tillverka ny plast kräver mycket naturresurser, bland annat fossil olja, och det är något som vi vill komma bort ifrån. Vårt mål är att inte ha någon fossil nyproducerad plast i våra förpackningar alls år 2030”, säger Anna-Karin Karlsson.

Norrgott, som tillverkas vid Umeå mejeri från norrländsk mjölk, är en bredbar smörprodukt med tillsats av rapsolja, vatten och salt. Varje år tillverkas cirka fyra miljoner förpackningar Norrgott, som sedan säljs lokalt i norra delen av Sverige.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!