Smurfit Kappas wellpapplåda för färsk iskyld fisk kan ersätta traditionella lådor i cellplast. (Bild Smurfit Kappa)

Pappersbaserade fisklådor kan ersätta traditionella EPS-lådor

5 oktober, 2021ANNONS

Den globala fiskeindustrin har sedan 1970-talet packat och förvarat kyld färsk fisk i lådor av cellplast (EPS), men nu erbjuder Smurfit Kappa ett mer hållbart pappersbaserat wellpappalternativ, som klarar utmaningen att i fuktig miljö hålla färsk fisk kyld och fräsch i upp till 48 timmar.

Smurfit Kappa skriver i ett pressmeddelande att den pappersbaserade fisklådan utvecklats inom bolagets projekt Fresh Fish Concept och att fisklådan gör det möjligt att ersätta de traditionella utrymmeskrävande och plastbaserade fisklådorna med pappersbaserade och fullt återvinningsbara alternativ.

”Vår fisklåda är anpassad för att fungera för storskalig fiskeindustri”, säger Mariette Lindsjö. (Bild Smurfit Kappa)

”Vår lösning klarar inte bara den tuffa utmaningen att förpacka färsk fisk och is i en pappersbaserad lösning, som håller förpackningen torr och stabil genom hela leveranskedjan. Den är dessutom anpassad för att fungera för storskalig fiskeindustri”, kommenterar Mariette Lindsjö, Smurfit Kappas försäljnings-, marknads- och innovationsdirektör.

Smurfit Kappas nya fisklåda är försedd med ett vattentåligt skyddspapper, som gör att förpackningen inte kontamineras av fiskdoft eller fuktskador, vilket skulle försvåra återvinningen. Vid uppackningen kan hanteraren lätt ta bort och slänga skyddspapperet, platta till wellpapplådan och lägga den till återvinning, där den påbörjar ett nytt liv som pappersråvara.

Smurfit Kappa skriver att pappersbaserade fisklådor i jämförelse med konventionella cellplastlådor sparar 83 procent av lager- och transportutrymme, innan de används, eftersom de levereras oresta, dvs som ”platta paket”. Dessutom kan förpackningarna kundanpassas genom att storleken på de resta wellpapplådorna skräddarsys, så att logistikutrymmet utnyttjas fullt ut. Detta minskar ytterligare miljöbelastningen vid transporter, jämfört med traditionella förpackningslösningar.

Under varumärket Bömlo Criterion säljer Bremnes Seashore odlad norsk lax, bl. a till sydeuropeiska restauranger. För att klara de långa transporterna packas fisken tillsammans med is i en specialutvecklad förpackning bestående av två lådor där den yttre är helt i wellpapp och den inre har ett tunt aluminiumskikt som håller temperaturen nere och är fuktavvisande. (Bild Smurfit Kappa)

Ett av de företag som är först med att använda Smurfit Kappas fisklåda i wellpapp är norska Bremnes Seashore, som har huvudkontor strax söder om Bergen och är en av Norges främsta leverantörer av odlad lax. Många av kunderna är välrenommerade restauranger i södra Europa.

”Det är många fördelar med Smurfit Kappas pappersbaserade lösning. Tillsammans har vi utvecklat en förpackning, som matchar kvaliteten på vårt varumärke ända fram till restaurangkocken. Förpackningen säkerställer en bra kylkedja och visar vår produkt på ett bra sätt. Formatet är optimerat för ett bra pallutnyttjande. Det minskar vårt koldioxidavtryck samtidigt som det ger en god transportekonomi”, säger Bremnes Seashores utvecklingschef Simon Nesse Økland.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!