Mondis pappersmaterial Advantage StretchWrap kan ersätta konventionella flerskiktsfilmer i plast vid pallsvep. (Bild Mondi)

Pappersbaserat pallsvep kan ersätta flerskiktsfilm i plast

22 juni, 2021ANNONS

Globala förpackningskoncernen Mondi har utvecklat Advantage StretchWrap – ett pappersbaserat material för pallsvep, som kan ersätta dagens konventionella flerskikts sträckfilmer i plast.

Mondi skriver att man har utvecklat det nya mångsidiga pallsvepssystemet tillsammans med den italienska maskintillverkaren ACMI. Med sitt nya Advantage StretchWrap är Mondi först på marknaden med ett pappersbaserat alternativ för pallsvep vid transport.

Advantage StretchWrap, som är under patentansökan, är en helt ny kvalitet av lättviktspapper, som Mondi tillverkar särskilt för pallsvep. Pappret har hög töjbarhet och hög draghållfasthet, det är perforationståligt och ger ett robust skydd för varor under transport.

ACMI har utvecklat svepsystemet Rocket E-500 för effektiv pallsvepning med Advantage StretchWrap. (Bild Mondi)

Med Advantage StretchWrap kan pallar svepas på ett helt nytt sätt, som minskar leveranskedjans beroende av plast och ger de förutsättningarna som krävs för att gå över till ett helt förnybart och återvinningsbart material.

Mondi skriver att dagens industristandard för pallsvep är ett flerskiktat sträckfilmsmaterial i plast med låg materialåtervinning, men med Advantage StretchWrap i kombination med ACMI:s svepsystem Rocket E-500 går det att övergå till en helt återvinningsbar lösning för pallsvep.

”Efter två års forskning och utveckling kan vi med stolthet presentera Advantage StretchWrap”, säger Paulus Goess, Mondi. (Bild Mondi)

”Den nya papperslösningen bygger på Mondis samlade erfarenhet av högtöjbart papper. Mondi har tillverkat starkt, töjbart papper för svepning av fjädermadrasser i över 20 år. Genom att fortsätta utveckla papprets parametrar med avseende på styrka, töjbarhet och låg vikt kunde vi börja fundera på nya användningsområden. Efter två års forskning och utveckling kan vi med stolthet presentera Advantage StretchWrap, vår innovativa pappersbaserade lösning för pallsvep. Det är ett utmärkt exempel på hur vi skapar förpackningar och papper där hållbarhet är en integrerad del av designen och använder papper överallt där det är möjligt”, säger Paulus Goess, Sales Director Specialty Kraft Paper, Mondi.

För att säkerställa det nya pappersmaterialets lämplighet som pallsvep, har Mondi genomfört olika tester. Bland annat har man utfört så kallade ”accelerationstester” som simulerar transport med ESTL-utrustning (utförda enligt EUMOS 40509) samt tester under verkliga förhållanden. Alla tester bekräftar att pallar svepta med Advantage StretchWrap är säkra.

”Samarbetet med Mondi om den här nya lösningen är ett spännande steg mot att använda återvinningsbart papper för pallsvep. Partnerskapet visar hur innovationer inom papper och maskinteknik kan utvecklas parallellt och öka utbudet av lösningar för företag, som söker mer hållbara alternativ”, säger Luigi Brugnoli, Global Sales Director, ACMI.

Mondi skriver att Advantage StretchWrap tillverkas av ansvarsfullt valda förnybara råmaterial från Skandinavien. De höga återvinningsfrekvenserna i Europa för fiberbaserade förpackningar och tillgången till returpappersflöden är en garanti för att Advantage StretchWrap-pappret kan återvinnas efter sin livscykel och ingå i en cirkulär ekonomi.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!