ICA:s egna hamburgare förpackas nu i ett nyutvecklat pappersbaserat tråg i stället för som tidigare i plasttråg. (Bild ICA)

Pappersbaserat tråg minskar plastförbrukningen med 67 ton

21 januari, 2021ANNONS

Genom att byta ut plasttrågen till sina egna hamburgare mot pappersbaserade tråg minskar ICA sin årliga plastanvändning med 67 ton. De nya trågen består av fiber från björk, gran och tall, som vuxit i skogar i Norden.

Trågen har en innerbeläggning av plastfilm och försluts med en toppfilm i plast. Jämfört med de tidigare plasttrågen används nu 80 procent mindre mängd plast till varje tråg, vilket alltså på årsbasis ger en plastbesparing på 67 ton.

”Att vi nu byter förpackning från plast till pappersfibrer på ICA:s egna hamburgare ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete och innebär att plaståtgången minskar kraftigt, vilket är väldigt positivt. ICA har satt upp ett mål om att alla plastförpackningar för våra egna märkesvaror ska vara tillverkade av återvunnen eller förnybar råvara till 2030 och den förändring vi nu genomför, tillsammans med de vi redan gjort, gör att vi skapar ett allt mer cirkulärt och hållbart plastsystem”, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på ICA.

ICA skriver i ett pressmeddelande att det nya hamburgertråget är konstruerat på ett sätt som gör det enkelt att separera plastfilmerna från den pappersbaserade delen. Tråget av pappersfiber sorteras sedan som pappersförpackning och de två plastfilmerna som plastförpackningar.

”Vi på ICA jobbar ständigt med att utveckla och förbättra våra förpackningar för att minska plaståtgången och öka andelen återvunnen eller förnybar råvara utan att kvalitet eller hållbarhet på produkterna påverkas. Detta i kombination med att fler och fler blir bättre på att sortera och lämna in sina förpackningar är viktiga steg mot ett mer hållbart samhälle”, säger Sofia Erixson, senior förpackningsutvecklare på ICA.

Den nya förpackningen kommer att användas för sju av ICA:s egna hamburgare och kommer att finns i ICA-butiker från och med början på februari.

ICA skriver också att under år 2021 kommer en rad ytterliga köttprodukter att förpackas i samma typ av förpackningar.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!