Finska förpackningsmaterialet Paptic används bland annat till exklusiva ”pappersbärkassar” och lyxförpackningar, men även till mer konventionella och vardagliga förpackningar. Det nya materialet Paptic Apus är specialutvecklat för flexibla förpackningar. (Bild Paptic Oy)

Paptic lanserar fibermaterial för flexibla förpackningar

21 juni, 2021ANNONS

Finska Paptic Oy lanserar ett nytt förpackningsmaterial, som är specialutvecklat till flexibla förpackningar. Det nya materialet ingår i Paptics produktfamilj med samma namn och som består av fiberbaserade förpackningsmaterial, vilka betecknas som ett mellanting mellan papper, plast och textil och som tillverkas med en speciell skumteknik.

Det nya materialet har fått namnet Paptic Apus® och det sägs vara lämpligt till flexibla förpackningar för torra livsmedel, hygienprodukter, m fl.

Katja Jokiaho är produktchef, flexibla förpackningar, hos Paptic Oy. (Bild Paptic Oy)

”Paptic Apus® är ett mjukt och ´silkigt´material, som fungerar utmärkt på befintliga konverteringslinjer. Materialet väger lite och har en struktur, som gör att det kan formas på olika sätt. Paptic Apus, som återvinns som papper och kartong, minskar plastavfallet och ger användare en image som föregångare inom hållbarhet”, säger Katja Jokiaho, produktchef, flexibla förpackningar, hos Paptic Oy.

Paptic skriver i ett pressmeddelande att det nya Paptic-materialet finns såväl i en icke-värmeförseglingsbar version, med en ytvikt på 40 gr/kvm, som i en värmeförseglingsbar version (Paptic Apus Seal) med en ytvikt på 45 gr/kvm.

Övriga förpackningsmaterial i Paptic-familjen är Paptic TringaPaptic Gavia och Paptic Sterna.

Paptic-materialet har bland annat använts för att tillverka de ”tygpåsar” som används till de populära och eftertraktade Mumin-muggarna. (Bild Paptic Oy)

Paptic-materialen tillverkas med en teknik som kallas ”Foam Forming”. Det är en skumteknik, som innebär att man använder ett skum i processen vid tillverkning av papper. Man ersätter vatten, som bärare av fibern, med skum och har hälften vatten, hälften skum. Man kan bilda bubblor efter önskad storlek och med detta tillverka produkter med långa fibrer. Tekniken sparar både råvara och energi och materialet får intressanta egenskaper.

”De fibrer, som vi använder, ger en känsla i materialet, som vissa beskriver som en blandning av papper och textil. Det blir ett mjukt, väldigt flexibelt material, som skiljer sig radikalt från den vanliga papperskänslan. Det är en unik textur. Och vi kan styra råvaran i materialet efter användningsområde. Vi pratar alltså inte om endast ett material. Generellt kan man säga att över två tredjedelar av Paptic är cellulosafiber, sedan kan vi addera andra fibrer”, förklarar Esa Torniainen, medgrundare och affärsutvecklingschef Paptic Oy.

Paptic Oy lanserade det nya Apus-materialet i samband med ett halvdags ”Online Open House by Paptic” den 15 juni, där mer än 400 kunder och intressenter medverkade och diskuterade framtiden för uthålliga förpackningar.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!