Boxon lanserar storsäckar som tillverkas av insamlade PET-flaskor i Indonesien. (Bild Boxon)

PET-flaskor från Indonesien blir storsäckar hos svenska Boxon

25 oktober, 2019

Helsingborgsbaserade förpackningsbolaget Boxon AB har lanserat en serie storsäckar, tillverkade i återvunnen PET, som kommer från insamlade dryckesflaskor i Indonesien!
”Med storsäckar från återvunna PET-flaskor tar vi nästa steg i vårt arbete att skapa intelligenta och hållbara förpackningslösningar, även med avseende på miljöaspekter”, skriver Boxon.

Plastnedskräpning är ett stort problem i Indonesien och andra asiatiska länder. PET-flaskor från soptippar och andra platser kan nu samlas in och omvandlas till storsäckar åt svenska Boxon AB (Bild Pinterest).

Flaskorna samlas in på soptippar och av privatpersoner, som lämnar dem på särskilda insamlingsplatser runt om i Indonesien. En väsentlig del av de insamlade PET-flaskorna kommer dessutom från stränder och kustområden i Indonesien, vilket minskar det marina plastavfallet. De insamlade PET-flaskorna transporteras slutligen till en återvinnings- och konverteringsanläggning, där de sorteras och rengöres innan de bearbetas och omvandlas till storsäckar.

Materialet i Boxons R-PET Big Bags är kraftig PET-väv och det behövs 50 återvunna PET-flaskor för att tillverka en storsäck, som väger två kilo. 96 procent av materialet i en sådan säck består av återvunnen PET, resterande fyra procent är olika tillsatser, som behövs för att få en fungerande storsäck.

Storsäckarna, som är de första i sitt slag i Europa, har samma egenskaper och uppfyller samma kvalitetskrav som storsäckar tillverkade av polypropen. Materialet i uttjänta R-PET Big Bags kan dessutom återvinnas på nytt.

Förutom de uppfyllda kvalitetskraven är det många övriga positiva fördelar med storsäckar av återvunna PET-flaskor, menar Boxon. Systemet förebygger plastföroreningar i havet, ger en effektiv återanvändning av PET-flaskor, kräver mindre resursinmatning och ger upp till 25 procent mindre koldioxidutsläpp.

Boxon skriver att PET kan återvinnas och bearbetas flera gånger utan förlust av egenskaper, vilket gör det till en mycket cirkulär plast, om den återvinns korrekt.

N.B.: Sedan tidigare har Boxon ett annat miljöprojekt kopplat till sina storsäckar, där kunderna genom att erlägga en liten tilläggsavgift kan stödja ett stort solcellsprojekt i Tanzania. Läs HÄR.

Relaterade artiklar