Skiss över hur en PicknPack-linje kan vara uppbyggd och tänkt att fungera.

PicknPack-metoden blandar olika förpackningsstorlekar

21 mars, 2016

Under tre år har Dansk Teknologisk Institut (DTI), Wageningen Universitet i Holland samt Marel (robotar)och Lacquey (gripverktyg) jobbat med att utveckla en maskinlösning som man kallar PicknPack. Det är ett arbete som sker inom ramen för ett EU-projekt med benämningen FP7. Avsikten med projektet är att utveckla en linje, som packar olika typer av livsmedel automatiskt i förpackningar med olika former. Man testar till exempel att blanda packning av tomater med färdigmat och vindruvor…

Tekniken bygger inte oväntat på robotar. Man jobbar med utveckling av robotar, som plockar produkter ur lådor med hjälp av tredimensionell information från kameror, vilka känner till uppsättningen av gripverktyg och som därmed kan hantera olika livsmedel utan att skada dem. Livsmedlen kollas förutom med 3D teknik även med röntgen, spektralkameror och mikrovågssensorer för att säkerställa kvaliteten och placering.

De olika livsmedlen läggs i plasttråg speciellt anpassade för dem. Trågen förses med en toppförslutning, som kan tryckas med en inline printer och som sedan förseglas med hjälp av laser. Samma laser separerar sedan trågen från varandra. Förpackningarna kommer i en bana, där varje förpackning kan ha olika form. En robot kan sedan stapla trågen i lådor. 

Trågen tillverkas i anslutning till packningen via ny teknik, där man använder specielle formklotsar, som bygger själva vakuumformen med något som närmast kan liknas vid Lego-teknik. Från det att man vet att man behöver en speciell trågform ska det bara ta tio minuter innan den finns. Dessutom blir det möjligt att tillverka flera olika förpackningar i samma produktionsförlopp samtidigt. 

Enligt uppgifter på projektets egen hemsida, är man nu i princip klar för en första offentlig demonstration. Mars eller april nämns som troliga månader.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!