Flera europeiska plaståtervinnare tvingas stänga ner sina anläggningar på grund av minskad marknad och andra negativa följder av corona-pandemin. (Bild PRE)

Plaståtervinnare tvingas stänga anläggningar pga viruspandemin

20 maj, 2020

Organisationen PRE (Plastics Recyclers Europe), som samlar plaståtervinnande företag runt om i Europa, varnar nu för att flera av deras medlemmar tvingas stänga ner sina anläggningar på grund av Covid-19-pandemin.

Enligt PRE har viruskrisen orsakat minskad marknad på grund av minskad global aktivitet och för att flera plastkonverterare slutat producera. Ett rekordlågt pris på jungfrulig plast har också medverkat till att efterfrågan på återvunnen plast drastiskt minskat.

”Om situationen fortsätter och inga åtgärders görs kommer återvinning av plast inte längre att vara lönsam”, varnar Ton Emans, PRE. (Bild PRE)

”Om situationen fortsätter och inga åtgärders görs för att hjälpa sektorn kommer återvinning av plast att upphöra att vara lönsam. Detta hindrar branschen från att nå EU: s återvinningsmål och sätter övergången mot cirkulär plast i fara. Att återvinna plast blir då inget alternativ utan plasten kommer att istället skickas till deponi eller förbränning!”, varnar Ton Emans, president i PRE.

Enligt PRE riskeras nu inte bara allvarliga miljökonsekvenser utan även långtgående socioekonomiska effekter för det stora antalet anställda i värdekedjan för avfallshantering.

Plaståtervinningsindustrin uppmanar EU och dess medlemsstater att inkludera återvinning som en viktig sektor i återhämtningsarbetet och att genomföra åtgärder för att möjliggöra en övergång till cirkulär ekonomi.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!