”Plastavfall kan bli en värdefull råvara”, säger Oscar Hugoson, vice VD på Scanfill. (Bild Scanfill)

”Plastavfall blir en värdefull råvara i en spiral ekonomi ”

11 september, 2019ANNONS

”Plast ska användas optimalt och så länge som möjligt. Plastavfall kan omvandlas till en värdefull råvara”, säger Oscar Hugoson, vice VD på Ystadbaserade företaget Scanfill.
Scanfill arbetar sedan flera år tillbaka med det man kallar spiral ekonomi, vilket går ut på att att skapa värdefulla råvaror av plastskräp och plastspill.

”Det handlar om att rätt material ska användas på rätt plats. Vi skapar ny och värdefull råvara av material som redan finns och som dessutom har kasserats”, säger Oscar Hugoson.

Oscar Hugoson öppnar också upp för möjligheterna till en diskussion om nya affärsmöjligheter för återvunnen plast och för vilken potential det finns i material, som tidigare har kallats för skräp.

”Den plast vi använder i vår vardag kan bli en mycket värdefull produkt och leva vidare i ett annat sammanhang. Det är inte nödvändigt att en förpackning återvinns för att bli en ny förpackning, vilket ofta är uppfattningen idag. Det bör istället handla om vilken råvara, som efterfrågas. En återvunnen plastförpackning kan bli en del till en bil, som sedan kan bli till en designerfåtölj! Materialet finns redan, det handlar om att tänka brett och ta vara på det vi har. Det som är skräp och spill för en industri, kan vara en värdefull råvara för en annan”, menar Oscar Hugoson.

”Låt oss använda ett öppet tankesätt i ett slutet kretslopp. Se inte ett material som skräp eller spill. Det finns ett nytt användningsområde, det finns nya spännande affärsmöjligheter och återvinningen är aldrig slutet av kedjan”, säger Oscar Hugoson.

——————————————————————–.
Oscar Hugoson är en av föreläsarna under seminariet “Bioplastics – It´s a better choice” som just i dagarna äger rum i Helsingfors, Stockholm och Oslo. Seminariet arrangeras av Nordisk Bioplastförening och har som syfte att informera om de stora möjligheter som finns med plast i framtiden.
Artikeln baseras på det föredrag Oscar Hugoson ska hålla under seminariet.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!