David Katz är grundare av plastinsamlingsinitiativet Plastic Bank. I höst öppnar han förpackningsmässan Empack i Stockholm. (Bild Plastic Bank)

Plastic Banks grundare öppnar Empack-mässan i Stockholm

20 maj, 2019ANNONS

David Katz, grundare av plastinsamlingsinitiativet Plastic Bank, kommer till Sverige i höst och öppnar Easyfairs förpackningsmässa EmpackKistamässan i Stockholm.
Plastic Bank är ett socialt initiativ som snabbt har blivit uppmärksammat världen över för sitt arbete mot globala klimatförändringar. På mässan kommer David Katz att berätta om sitt och Plastic Banks arbete, resultat och målsättningar.

Att världshaven fylls med plast är ett enormt globalt problem, som inte minst drabbar många av världens fattigaste länder. Plastic Bank är ett socialt initiativ, som arbetar både för att samla in och återvinna plast, och samtidigt bekämpa fattigdom. Initiativet går ut på att vem som helst kan samla in plastskräp, och med hjälp av en mobilapp omvandla skräpet till poäng, som sedan kan användas för att köpa produkter från företag, som anslutit sig till projektet. Det kan exempelvis röra sig om elström, skolavgifter eller bussbiljetter. På så sätt går ett material, som är både återvinningsbart och slitstarkt, från att betraktas som skräp till att bli en valuta och en del av ett cirkulärt system.

”Med tanke på att det globala plastavfallet i naturen är värt över åtta biljoner dollar, så har vi oavsiktligt kastat bort en möjlighet att bekämpa global fattigdom. Nu är det viktigare än någonsin att agera”, säger David Katz, grundare och VD för Plastic Bank.

Hittills har miljontals kilo plast samlats in, och initiativet sprider sig snabbt världen över. 2017 mottog Plastic Bank FN:s pris ”Momentum for Change” i kategorin ”Best Climate Solutions Award”, för att motverka klimatförändringar på jorden. Grundaren David Katz är en inspirerande talare och av många ansedd som en av de främsta inom hållbart företagande. Han föreläser för företag världen över och nu kommer han för första gången till Sverige.

”Det är ett imponerande initiativ som ligger helt rätt i tiden. Vi ser verkligen fram emot att välkomna David Katz till Sverige och Empack”,säger Emelie Törn, projektledare för Empack.

Plastfrågan har en betydande position inom förpackningsindustrin, och förpackningsmässan Empack kommer i år att fokusera på plast och framtidens material. Förutom Plastic Bank, som fokuserar på den globala problematiken med plast i våra hav, kommer mässan att presentera programpunkten ”The Plastic Debate”, en paneldebatt, som tidigare genomförts på Esayfairs förpackningsmässa i England.

”I plastdiskussionen, som pågår nu, fokuseras mycket på att plasten anses vara en miljöbov och ser mest till materialets negativa påverkan på samhälle och miljö. Det är inte hela sanningen. Man måste även ta hänsyn till hur plasten används, om den är cirkulär och att den återvinns. Som förpackningsmässa har vi ett stort ansvar att lyfta plastfrågan”, säger Emelie Törn.

Empack genomförs på Kistamässan, Stockholm, den 2-3 oktober 2019.

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!