Exempel på livsmedelstråg tillverkat med PulPacs egenutvecklade Dry Molded Fiber-teknik. (Bild PulPac)

PulPac utökar sitt nätverk av samarbetspartners och allierade

5 oktober, 2021ANNONS

Svenska torrfiberspecialisten PulPac har anslutit sig till 4evergreen, en branschöverskridande industriallians, som främjar fiberbaserade förpackningar för cirkulär ekonomi, samt inlett partnerskap och samarbete med verktygstillverkaren RZ Mekpart och industrigruppen RZ.

4evergreen är en stark gränsöverskridande allians, som främjar samarbete och innovation för en hållbar och cirkulär ekonomi inom fiberbaserade förpackningar och förenar företag och aktörer inom branschens hela branschens värdekedja, från materialtillverkare till avfallshanteringsföretag.

”Det gemensamma målet för 4evergreen-alliansen är att fullända cirkuläriteten, samtidigt som man ökar medvetenheten om fördelarna med fiberbaserade förpackningar, till exempel låg miljöpåverkan. Genom att göra detta arbete strävar vi efter att höja den totala återvinningsgraden av fiberbaserade förpackningar till 90 procent till 2030. Innovation står i centrum för vår allians och PulPac, med sin innovativa fiberformande teknik, är en mycket välkommen medlem”, säger Susanne Haase, programdirektör, 4evergreen Alliance.

Bland medlemmarna i 4evergreen märks företag och varumärken som International Paper, MM Group, Stora Enso, UPM, Tetra Pak, AR Packaging, DS Smith, Pepsico, Nestlé, Danone, IKEA och P&G, mfl.

”Det vi tar med till denna allians av experter och världsledare är en ny produktionsteknik, som kan påskynda övergången till fiberbaserade förpackningar ytterligare och öppna nya möjligheter för kostnadseffektiva hållbara fiberlösningar. Vi kan omvandla fiber till förpackningar upp till tio gånger snabbare än konventionella fiberbildningsmetoder, samtidigt som vi minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent och dessutom sparar stora mängder värdefullt vatten. Vi har en stark övertygelse om att partnerskap mellan branscher och värdekedjor är en integrerad del för att låsa upp den mycket snabba förändring som behövs idag, när världen letar efter en övergång till en hållbar cirkulär ekonomi”, säger Linus Larsson, VD för PulPac.

PulPac skriver i ett pressmeddelande att man även ingått partnerskap och inlett samarbete med verktygsspecialisten RZ Mekpart och RZ-gruppen, som består av tolv kvalificerade ingenjörskontraktstillverkare. Målet med partnerskapet är att kombinera betydande industriell erfarenhet, säker bearbetning och tillverkningskapacitet samt sprida kunskap om verktyg för torrformad fiber.

”Vi är glada över samarbetet med PulPac och möjligheten att stödja deras utveckling med hjälp av vår omfattande expertis inom effektiv verktygskonstruktion och maskinbearbetning. PulPacs Dry Molded Fiber är ett mycket lovande koncept, som kan konkurrera med plastförpackningar om kostnad och hållbarhet”, säger Lars Kihlström, VD på RZ Mekpart AB.

PulPac skriver att man fortsätter att utöka sitt nätverk av allierade och samarbetspartners genom att och ta ett helhetsansvar för att säkra tillämpningen av tekniken med torrfiberformning både uppströms och nedströms. Tillsammans med RZ kan PulPacs Dry Molded Fiber Community nu dra nytta av betydligt ökad verktygskapacitet, vilket leder till kortare ledtider och snabbare tid till marknaden.

”Vi välkomnar RZ Mekpart och RZ -gruppen som en pålitlig partner för verktygsproduktion. Våra ansträngningar att skala leveranskedjan och bygga partnerskap med ledande aktörer i värdekedjan fortsätter att ge fördelar för den torrformade fibermiljön. Dessa partnerskap och samarbetsmetoder är avgörande för att möjliggöra skalning till stöd för den pågående globala övergången till fiber och bort från engångsplast. Vi välkomnar alla parter i värdekedjan att gå med i samhället och stödja övergången till hållbara förpackningar och engångsprodukter”, kommenterar PulPacs Linus Larsson.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!