Glada RafCycle-användare visar upp utmärkelsen FINAT Recycling Awards.

RafCycle-användare vann FINAT:s återvinningspris

16 juni, 2015

Två användare av finska UPM Raflatacs återvinningskoncept RafCycle – österrikiska Helf Etiketten och holländska Bel Leerdammer – har belönats med etikettorganisationen FINAT:s Recycling Awards 2015 för sin återvinning av liners till självhäftande etiketter.
Priserna delas ut i samband med European Label Forum i Amsterdam den 11 juni.

De båda företagen uppnådde höga poäng inom samtliga tre kriterier, som FINAT satt upp för tävlingen: volym och spårbarhet av återvunnen liner, aktivt engagemang i främjandet av lineråtervinning samt innovativa metoder för återvinning.
Både Helf Etiketten, som trycker etiketter, och Bel Leerdammer, som tillverkar ost och är slutanvändare av självhäftande etiketter, återvinner nu 100 procent av sina release-liners. Tillsammans har de båda företagens återvinning inneburit ett minskat koldioxidutsläpp med 56 ton.

RafCycle är ett återvinningskoncept för det spill av releasepapper, etc., som uppstår vid produktion och applicering av självhäftande etiketter. Konceptet introducerades av finska UPM Raflatac för cirka fem år sedan och har vuxit i både omfattning och antalet anslutna företag och användare.

RafCycle-konceptet innebär i korthet att releasematerialet från anslutna partners samlas in och, beroende på typ av releasematerial, transporteras till olika återvinningsanläggningar i Europa. I anläggningarna omvandlas materialet till råmaterial, som kan användas för produktion av förpackningar samt olika trä-, plast- och kompositprodukter, mm. En del av materialet blir returmassa, som används för papperstillverkning vid UPM:s olika pappers- och kartongbruk.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!